Premierul italian Giuseppe Conte şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au declarat vineri, la Paris, în favoarea ideii ca Europa să deschidă centre europene în ţările de unde pleacă imigranţii care vor să ajungă în Europa, în încercarea de reglementare a fluxului de sosiri, relatează AFP.

Trebuie să creăm centre europene în ţările de plecare‘ a imigranţilor înainte ca ei să pornească în traversarea Mediteranei, a declarat Conte în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Emmanuel Macron, care a spus la rândul său că îşi doreşte ‘misiuni ale agenţiilor noastre responsabile cu acordarea de azil (…) pe malul celălalt‘.

Întâlnirea celor doi lideri a venit după o săptămână de tensiuni puternice între Paris şi Roma provocate de criza migratorie şi de deriva navei umanitare Aquarius, care a salvat peste 600 de imigranţi clandestini şi căreia Italia şi Malta nu i-au permis să acosteze pe teritoriul lor.

‘Este momentul să începem o pagină nouă’ în materie de imigraţie, a insistat Conte, pledând pentru crearea de ‘centre europene în ţările de plecare pentru a accelera procesul de cerere de azil’.

Trebuie împiedicate aceste călătorii ale morţii‘, a adăugat şeful guvernului italian.

Macron s-a declarat ‘favorabil ca noi să ne întărim acţiunile pentru a securiza mai bine coastele Mediteranei’.

Cel mai bun răspuns este european, însă răspunsul european actual nu este adaptat, iar solidaritatea europeană actuală, în special în ultimii ani faţă de Italia, nu a fost prezentă’, a adăugat el.

Preşedintele francez a insistat asupra necesităţii ‘unei întări a aşa-numitului sistem Dublin’ care impune ţării europene ce a înregistrat pentru prima dată o cerere de azil a unui imigrant să o examineze până la capăt, ceea ce face ca pe umerii ţărilor de intrare din sudul Europei să apese cea mai mare parte a presiunii migratorii.

„Sistemul actual nu funcţionează, sistemele de solidaritate prin cote nu permit rezultate satisfăcătoare”, a declarat el.