Principalele teme din agenda Parlamentului European, pentru săptămâna 18 – 24 iunie 2018:

Reforma drepturilor de autor în UE. Propunerile legislative de amendare a normelor actuale europene privind drepturile de autor vor fi supuse votului de către Comisia pentru afaceri juridice. Scopul acestor modificări este de a garanta faptul că lucrările artiștilor sunt protejate prin intermediul drepturilor de autor atunci când sunt accesate online și că editorii de presă sunt remunerați în momentul în care textele lor sunt accesate online. (miercuri)

Conferința președinților PE. Conferința președinților (compusă din președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice) se va întâlni la Viena cu scopul pregătirii viitoarei Președinții a Austriei la Consiliu. Liderii PE se vor întâlni cu reprezentanții guvernului federal austriac, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, precum și cu reprezentanți ai Parlamentului național austriac. Se vor discuta teme precum problema migrației și frontierele externe, bugetul pe termen lung al UE (MFF), ocuparea forței de muncă și Balcanii de Vest. În final, aceștia vor participa, de asemenea, în aceeași zi, la o dezbatere cu studenții și tinerii austrieci. (marți)

Rezistența la antimicrobiene. Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară va contribui la elaborarea unui plan de acțiune pentru combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM). RAM provoacă anual aproximativ 25.000 de decese, iar 1,5 miliarde de euro sunt cheltuiți suplimentar pentru asistența medicală în UE, datorită unor factori precum utilizarea inadecvată a antibioticelor la oameni, excesul de antibiotice în sectorul creșterii animalelor și condițiile de igienă precară din instituțiile medicale sau în lanțul alimentar. (miercuri)

Migrație: traficul de femei și copii. Reprezentanți ai OIM, OSCE, Europol, precum și coordonatorul UE pentru combaterea traficului de persoane și alți experți în domeniu, vor dezbate cu deputații europeni modul în care trebuie abordat traficul de ființe umane, în special al copiilor și femeilor. În aceeași zi, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne va discuta pe baza unui raport realizat de către Centrul Europol de combatere a contrabandei cu migranți. (joi)

Relațiile UE-China. Deputații din cadrul Comisiei pentru afaceri externe urmează să solicite ţărilor membre ale UE să se unească împotriva încercărilor Chinei de a prelua controlul infrastructurii strategice europene, dar și de a-și consolida legăturile cu China în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și a statului de drept. (miercuri)

Grupul de lucru pentru ACP – UE. Deputații europeni și omologii lor din parlamentele naționale ale statelor din Africa, Caraibe și Pacific (ACP) se vor reuni pentru cea de-a 35-a sesiune a Adunării Parlamentare ACP – UE de la Bruxelles pentru a discuta despre migraţie, creștere demografică, combaterea xenofobiei, a rasismului și discriminării, terorismului și crizei umanitare din Sudanul de Sud. (de luni până miercuri)

Agenda Președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se va afla marți la Viena pentru reuniunea Conferinței Președinților PE, unde va avea loc și o întâlnire bilaterală cu Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, urmată de o conferință de presă comună, de la ora 12:00, ora locală. Președintele Tajani va răspunde întrebărilor cetățenilor cu privire la importanţa promovării patrimoniului cultural european într-o sesiune de Facebook Live, miercuri, ora 16:00, CET. În aceeași zi, președintele Tajani se va întâlni cu președintele parlamentului egiptean, Mohamed Saad El-Katatny.

Mai multe informaţii