Cei aproape 100 de mii de musulmani din România sărbătoresc în această seară, alături de musulmanii din întreaga lume, un moment important în perioada Lunii Ramazan, noaptea de Kadîr sau Noaptea revelerarii Coranului!

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadır, celebrată anul acesta în noaptea de 10/11 iunie. Coranul, Carte a luminii şi înţelepciunii divine a început a fi coborâtă în noaptea de 26/27 de Kadır a lunii Ramazan, când Profetul Muhammed a avut prima revelaţie.

Tradiţia spune, de asemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite. În noaptea de Kadır , Noaptea Puterii şi a Destinului s-a născut lumina İslamului, a început coborârea versetelor Sfântului Coran cel glorios, limpede şi nobil.  Tot în noaptea de Kadir porțile Cerului se deschid și din care se revarsă peste tot seninatatea și încrederea, în care mâinile deschise, rugăciunile și implorările adresate către Allah sunt primite. Tocmai de aceea rugăciunile din Noaptea de Kadîr au o importanță aparte, iar în toate lăcașele de cult musulman vor avea loc slujbe.

Un obicei specific acestei nopți sfinte o constituie pregătirea unor preparate din aluat care sunt împarțite mai apoi semenilor, acestea sunt scovegi (Qıygașa și Ulqım). Scovergile se pregătesc din faina,apa, drojdie, ulei, sare. Laptele călduț sau apa, o linguriță de zahăr, puțină sare se amestecă cu drojdia. Treptat se pune făina și se face o cocă moale. După ce a crescut, se ia din aluat cocă de mărimea unui măr și cu ajutorul degetelor, fără să se folosească făină, se dă forma unei farfurii mai mici. Dacă e nevoie se mai lasă la crescut. Se prăjeşte în mult ulei încins pe ambele părți.

Un alt obicei care trebuie respectat este contribuția cu o anumită sumă de bani oferită pentru cauze caritabile, astfel încât și nevoiașii să se poată bucura de abundența sărbătorii.

Luna de post se va încheia cu Ramazan Bayram. Trei zile de sărbătoare celebrate în intervalul 15-17 iunie. Cu ocazia acestei nopți sfinte la toate lacașele de cult musulmae vor avea loc slujbe religioase.

Ghiulșen I.Ismail

Radio România Constanța