La Micherechi a avut loc joi, 31 mai, a VII-a ediție a procesiunii de Ziua Copilului, care se organizează anual, începând din 2012. Evenimentul a fost organizat de Parohia ortodoxă locală, şcoala generală din sat şi Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria.

Procesiunea a încheiat de fapt o zi specială dedicată copiilor din această comună, dar și din împrejurimi, la care au luat parte circa 200 de elevi de şcoală generală, dar și de la grădinița din Micherechi. Manifestarea dedicată Zilei Copilului a fost organizată de Asociația „Miruna” a tinerilor ortodocși din Micherechi, cu sprijinul Primăriei și a cuprins jocuri și întreceri sportive, desene, ateliere de lucru, plimbări cu căruța și călărie, numere de dresaj, alte activități recreative, iar la prânz li s-a oferit tuturor copiilor și celor care au avut grijă de ei, hrană caldă, la ceaun. Toate acestea s-au desfășurat pe terenul de sport al comunei.

Spre deosebire de anii trecuți, procesiunea de Ziua Copilului nu a mai avut loc de la intrarea în sat și până la biserică, ci de la acest teren de sport și de joacă până la biserica ortodoxă română din localitate, fiind condusă de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, însoțit de pr. paroh Ioan Bun și de pr. protosinghel Visarion Tuderici, secretar eparhial și profesor de religie la şcoala generală din Micherechi, cel care a și avut ideea și inițiativa organizării acestei procesiuni de Ziua Copilului, acum 7 ani. La procesiunea din acest an copiii au venit în marș pe lângă bicicletele lor și au mai fost însoțiți de clericii menționați, dar și de alte oficialități, ca de pildă: doamna Margareta Tat, primarul Micherechiului, doamna Ana Ruja, directorul şcolii din Micherechi, doamna Ana Benye, directorul adjunct, doamna Tünde Ruja Nyári, directorul grădiniței, domnul consul Cristian Daniel de la Consulatul General al României la Seghedin, domnul Casian Bun, funcționar consular al Consulatului General al României la Jula ș.a.

După sosirea la biserică, PS Părinte Siluan le-a citit o rugăciune de binecuvântare și le-a mulţumit pentru procesiunea făcută, care îi pune în legătură cu Sfânta Biserică Strămoșească și cu Dumnezeu, dar și cu alți copii orfani, aflați în lipsuri și în suferințe, pentru care ei oferă cu dragoste, ca ofrandă, în fiecare an, această jertfă simbolică.

 

 

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Foto: Arhid. Emanuel Văduva

(Articol publicat în Foaia românească)