Meryem Mambet – membră fondatoare a Asociației Agiacai Saladin și singura de orgine tătară este alături de cele 100 de femei de succes coautoare a volumului Forța Civică a Femeilor, un proiect sprijinit de Daniela Palade Teodorescu, editor șef revista Cariere și coordonat de Andreea Paul. În această a treia carte dedicată femeilor contemporane din România, Andreea Paul s-a lăsat inspirată de „realitățile românești emoționante care au transformat răul în bine și greul în ușor prin implicare civică” și a reușit să adune poveștile a nu mai puțin de 100 de coautoare. Este, așa cum declară coordonatoarea volumului, o carte-manifest, care adună la un loc 100 de povești ale femeilor din România care, prin implicare civică, schimbă în bine această țară, făcând-o mai suportabilă și chiar mai frumoasă.

Volumul Forța civică a femeilor a fost lansat în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest din București și care a avut loc anul acesta între 30 mai și 3 iunie. Fiecare poveste a acestor femei este un exemplu de succes obținut prin eforturi susținute și dorința fermă de a realiza ceva pentru ele, pentru cei apropiați lor și, mai presus de orice, pentru comunitate. Aceste doamne activează în domenii variate și susțin proiecte dintre cele mai diverse, dar la baza tuturor mărturiilor stau acel ea și noțiuni de curaj, pasiune, generozitate, iubire, putere.

Una din aceste doamne de succes este și Meryem Mambet, care prin activitatea ei susținută este o prezență activă în comunitatea locală, prin acțiunile cu caracter social și cultural pe care le organizează. În această carte povestea ei debutează cu titlul „Poți să alegi să mergi cu valul sau poți să creezi valul.” Prezentă la evenimentul de lansare a cărții Meryem M. a transmis următorul mesaj: Mulțumiri celor care au venit să mă susțină, le mulțumesc tuturor celor care m-au inspirat să mă implic în viața socială și civică…dedic cartea tuturor celor care speră că progresul și civilizația merită o șansă pe aceste meleaguri. Sunt doar 101 de povești…din multe povești nescrise, din țara aceasta, a unor femei care doresc să facă bine și să ajute pe cei din jur. Într-o țară civilizată…femeia este activă și prosperă„ Meryem Mambet -Co-președinta Asociației Agiacai Saladin.

Despre Asociația Agiacai Saladin

În memoria părintelui său în anul 2012 fiica Meryem Mambet a înfiinţat la Constanța alături de prietena ei Lector.univ.Dr. Denis Ibadula, Asociaţia Agiacai Saladin. Care încă de la înființare a întreprins o serie de acţiuni menite a reuni membri ai comunităţii în jurul valorilor spirituale, culturale şi morale reale, autentice, dar și recunoașterea meritelor elevilor cu rezultate de top din gimnaziu, care participă la concursuri însemnate. Astfel citatul preferat al domnului Agiacai <Educaţia este modalitatea prin care poţi schimba multe lucruri>este readus în atenţie de fiica Meryem, prin aceste acţiuni de promovare şi recunoaştere a tinerilor meritoşi. Tatăl doamnei Meryem Mambet, Saladin Agiacai a fost lider al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, fondator al Asociaţiei Patronale Mamaia şi membru în Congresul Mondial al Tătarilor. A susţinut şi promovat întodeauna tinerii meritoşi, sprijinindu-i prin burse de studii, a iniţiat Campania “Un euro pentru Crimeea”, păstrând astfel o legătură strânsă cu tătarii din Crimeea(Ucraina), în acelaşi timp a construit o punte de legătură cu tătarii din întreaga lume. Saladin Agiacai era înzestrat cu un suflet nobil, iubea oamenii şi aprecia întodeauna lucrul bine fãcut, toată viaţa s-a dedicat idealurilor sale.

Ghiulșen Ismail Iusuf

Radio România Constanța