Începând cu data de 16 mai 2018, anul islamic 1439, Musulmanii au intrat în Postul lunii Ramazan. Mesajul preşedintelui Iohannis transmis musulmanilor din România la începerea lunii postului Ramadan.

Adresez salutul meu călduros membrilor comunităţii musulmane din România, cetăţeni români de etnie turcă şi tătară care celebrează, în luna Ramadan, revelaţia Coranului.
Vă invit să vă regăsiţi în respectul, toleranţa, filantropia şi solidaritatea faţă de semeni. În România, dialogul interconfesional şi interetnic este pilonul solid al unei convieţuiri armonioase, garanţia unui viitor mai bun, în prosperitate şi bună înţelegere. Fie ca perioada Ramadanului, consacrată postului şi rugăciunii, să vă aducă pace şi bucuria comuniunii spirituale, în familie şi în societate, reînnoindu-vă încrederea în puterea deplină a credinţei, pentru binele comun.”

Semnificatia şi importanta lunii Ramazan

Luna Ramazan este considerată luna pocăinței și sacrificiului, care celebrează perioada în care profetul Mahomed a primit revelația coranică. Timp de aproximativ 29 de zile, musulmanii trebuie să postească din zori până după apusul soarelui. Postul înseamnă abstinența de la mâncare, băutură, fumat și relații sexuale, în intervalul menționat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează și bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ține ulterior.

Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, cel care i-a revelat Profetului Muhammed Cartea Sfântă, Coranul.Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. Pentru a marca semnificaţia deosebită a acestei luni sfinte şi ritualurile religioase se desfăşoară într-o cadenţă aparte, slujbele din moschee, denumite mukabelle, începând în fiecare dimineaţă cu citirea Coranului, urmat de predici obligatorii ale imamilor, la care participă şi femeile, în locurile special amenajate de la etaj, ferite de ochii bărbaţilor. Seara se săvârşesc alte slujbe speciale, teraavih, cu participarea exclusivă a bărbaţilor din comunitate.In comunitatile numeroase de musulmani copii, seara de seara vestesc bucuria Lunii Ramazan, umbland din casa in casa cu colindul intitulat SehRamazan.

Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Qadır, anul acesta este celebrată în noaptea de 11/12 iunie. Cartea noastră sfântă, Coranul, Carte a luminii şi înţelepciunii divine a început a fi coborâtă în noaptea de 26/27de Qadır keşesĭ a lunii Ramazan, când Profetul Muhammed a avut prima revelaţie. Tradiţia spune, de asemenea că tot în această noapte, dorinţele sunt îndeplinite. În noaptea de Qadır , Noaptea Puterii şi a Destinului, a Predestinării şi Grandorii, s-a născut lumina İslamului, a început coborârea versetelor Sfântului Coran cel glorios, limpede şi nobil.

Musulmanii se obligă să facă milostenie în mod regulat, sub forma Zakat-ului (unul din cei cinci stâlpi ai Islamului) sau Sadaqa (donația voluntară). În timpul Ramadanului, răsplata divină pentru cei care fac acte de caritate este considerată a fi mai mare. În consecință, mulți musulmani oferă mai mult în timpul acestei luni. Musulmanii trebuie să contribuie, de asemenea, cu o anumită sumă de caritate, astfel încât cei săraci ar putea sărbători, de asemenea, sfârșitul postului.

Credincioşii musulmani vor sărbătorii în perioada 15-17 iunie 2018, cele trei zile de Ramazan Bayram, una din cele mai importante sărbători , după ce timp de 29 de zile musulmanii au fost în luna postului de Ramazan.

Sărbătoarea de Bayram este denumită popular sărbătoarea dulce Şeker Bayramı, datorită meniurilor specifice bazate pe prăjituri cu miere şi sucuri de fructe. Ea este petrecută în familie, de copii, părinţi şi rude şi este întămpinată cu traditionala urare de sănătate şi îndestulare. Pe parcursul celor trei zile, de pe mesele musulmanilor nu lipsesc preparatele culinare traditionale, la loc de cinste stand baclavalele şi sarailiile. În prima zi de Bayram, dimineața, bărbații merg la geamiei prntru rugăciunea colectivă. Copii merg cu colindul din casă în casă pentru a ura Bayram fericit. Cu ocazia lunii postului de Ramazan, Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, dorește ca această Lună Sfântă Ramazan să umple sufletele cu adorarea lui Allah, să ne întoarcă către Creator și să ne fie acceptată căința de păcate! Fie ca Postul să nu ne fie în zadar și să fie primit de către Allah!

VAN’DA RAMAZAN AYI NEDENİYLE DÜZENLENEN MUKABELE PROGRAMLARINA BAYANLAR YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR. (İHA/VAN-İHA

Ghiulşen Ismail-Iusuf

Realizator emisiuni minorităţi Studioul Teritorial de Radio Constanţa