Principalele teme din agenda Parlamentului European, pentru săptămâna 14 – 20 mai:

Protecție civilă/ dezastre naturale. O revizuire a Mecanismului de protecție civilă al Uniunii (UPCM) va fi votată în cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară. Sistemul actual nu este în măsură să răspundă în mod adecvat tuturor solicitărilor pentru sprijin din partea statelor membre ale UE. Modificările propuse, inclusiv crearea unui program Erasmus pentru protecție civilă, reflectă lecțiile învățate în urma incendiilor forestiere din Italia, Franța, Spania, Portugalia și Grecia în 2017. (Joi)

Ajutor financiar acordat ca urmare a dezastrelor naturale. Comisia pentru bugete votează un plan privind mobilizarea a peste 100 de milioane de euro ca ajutor financiar pentru Grecia, ca urmare a cutremurelor din Lesbos, a distrugerilor produse de către uragane în teritoriile franceze de peste mări (Saint – Martin și Guadelupa), și a incendiilor forestiere din Portugalia și Spania, toate petrecute în anul 2017. (Miercuri)

Apărare cibernetică. Comisia pentru afaceri externe va vota cu privire la o serie de modalități de îmbunătățire a securității cibernetice a forțelor armate ale Europei. Deputații europeni pot solicita o integrare mai strânsă a capacităților naționale de apărare și o creștere a resurselor financiare și de personal, în special a experților în criminalistică informatică, pentru a facilita identificarea surselor de atacuri cibernetice. (Miercuri)

Migrația / revizuirea finanțării UE. Finanțarea UE pentru programele legate de migrație și provocările cu care se confruntă organizațiile care acționează în domeniu, vor fi dezbătute în cadrul unei audieri publice organizate de Comisiile pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, bugetare si de control bugetar. Deputații europeni vor revizui cheltuielile UE în materie de migrație și vor propune modalități de îmbunătățire a eficienței finanțării UE pentru politicile privind azilul și migrația. (Miercuri)

Protecția datelor cu caracter personal. Având în vedere că noile norme ale UE privind protecția datelor personale vor intra în vigoare la data de 25 mai, deputații europeni și cei naționali se vor întâlni pentru a discuta implementarea acestora cu autoritățile de aplicare a legii, cu organizațiile interguvernamentale, cu întreprinderile și cu specialiștii IT. (Joi)

Agenda Președintelui. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani se va afla în Sofia pentru Summitul UE-Balcanii de Vest, miercuri și joi.

Mai multe informaţii