Această sărbătoare preislamică îşi are originile în cultul dualităţii şi celebrării reîntoarcerii la viaţă. Sărbătoarea marchează începutul anului agricol, trecerea la anotimpul cald şi implică practicarea unor gesturi ritualice: rostogolirea pe iarbă – ca toate relele să se ducă pe duşmani; săritul peste foc – să se cureţe totul de ce este rău; lăsatul hainelor afară pentru ca cei doi sfinţi în timpul nopţii (de 5 spre 6 mai) să le biciuiască şi posesorul hainelor să fie scăpat de rele; cunoasterea ursitului şi a viitorului de către tinerele fete.

Astfel că, există obiceiul ca în ziua de Qıdırlez(Hıdırlez) să se consume mâncare albă: iaurt, brânză, ouă, carne albă de miel sau pasăre. În această zi de 6 mai se merge la mormintele apropiaților. Acestea se curăță, se împodobesc cu flori, apoi se fac rugăciuni, pomeni, se ajută cei nevoiași. Se sacrifică miei și se prepară ciorbă din carne de miel (Sorpa), precum și preparate din aluat: qalaqay(turtă), qobete(plăcintă cu carne), qurabyie(corăbioare) și altele.

Calacaiul (turta) se prepară în straturi, cu brânza sau cu jumări de oaie, tare ca piatra sau uleioasă. Acest produs tradițional se prepara de către gospodine în zilele de Qıdırlez (6mai), Tepreș (serbare câmpenească), Nawrez(21martie), conform tradiției rostogolirea turtei între picioarele copiilor, așezarea la temelia casei şi la prima brazdă indică dacă anul în curs va fi unul roditor sau secetos. Astfel dacă turta odată rostogolită cade pe partea din față, se spune că acel an va fi îmbelșugat.

Sărbătoarea care aducea în prim plan riturile de fertilitate, implica şi miturile moşilor şi ale strămoşilor, prin pomenirea străbunilor (comemorarea acestora la cimitir).

După legendă, cei doi fraţi gemeni Hızır şi Iliaz, au fost alungaţi din Cer de către Creator şi au primit dreptul de a se întâlni, o singură dată pe an (în ziua de Qıdırlez- Hıdırlez), unul devenind stăpânul Pământului şi celălalt al Cerului. Aceştia au fost consideraţi patronii astronomici ai vieţii umane. Cei doi profeţi Hîdîr şi Ilias se întîlnesc în fiecare an pe 6 mai, pe pămînt ca să vestească musulmanilor primăvara.

Turtă tradițională (Calacai-qalaqay) se prepara un aluat din ou, ulei, iaurt, drojdie, sare și făina. Se frământă o cocă potrivit de moale. Aluatul se întinde și se unge cu ulei deasupra. Se așază una peste alta, se rulează şi se pun în tavă cu capetele în jos. Se apasă cu mâna și se lasă să-și mai mărească volumul. Se mai apasă până se umple tava cu coca crescută. Pe deasupra se unge cu un gălbenuș de ou. Cu o furculiță și cuțit se ornează motive orientale. Se coace în cuptorul încins.

Ghiulşen Ismail Iusuf

Radio România Constanţa