Faptul că banca OTP din Ungaria a renunţat la a cumpăra Banca Românească, fără a oferi vreo explicaţie, va duce la riscuri în achiziţiile sale viitoare.

„Nu comentăm cele întâmplate, aşteptăm declaraţii din partea BNR” – a declarat cotidianului citat purtătorul de cuvânt al National Bank of Greece pe marginea nereuşitei vânzări. BNR tace de asemenea şi nu oferă explicaţii privind refuzul cererii OTP din martie de a cumpăra Banca Românească. Mai ales că vara trecută tranzacţia  părea să fi fost un fapt încheiat. Nici motivele OTP, potrivit cărora trecuse termenul prevăzut pentru cumpărare, nu clarifică lucrurile.

Conform informatorilor HVG din România, autorităţile de acolo puteau fi nemulţumiţi de originea preţului de cumpărare din partea OTP,  ceea ce  pare destul de curios, fiind vorba despre unul din grupurile bancare cele mai eficiente care respectă normele internaţionale.

Există şansa ca în timpul negocierilor să fi căzut din dulap nişte schelete şi de aceea OTP a profitat de  posibilitatea  retragerii – apreciază experţii. Banca Românească este încărcată de creditele în valută ale populaţiei. Deşi acestea au fost parţial externalizate în străinătate, se pare că OTP a aflat despre acest lucru ulterior încheierii contractului.

„Este de neînţeles de ce OTP nu oferă o explicaţie clară pentru cele întâmplate, deoarece astfel se va confrunta cu investitori nesiguri. Fără îndoială că eşecul din România va creşte riscul unor achiziţii de bănci din străinătate, dar ar fi exagerat să se creadă că din acest motiv banca va fi refuzată şi în alte părţi – a declarat analistul József Miró din partea băncii Erste.