Irlandezii sunt cel mai fericit popor din Europa, conform unui sondaj publicat miercuri.

Conform sondajului Eurobarometer intitulat „Echitabilitate, inegalitate și mobilitate inter-generații”, 97% dintre respondenții irlandezi au afirmat că se consideră fericiți, cel mai mare procent din UE, unde media este de 83%.

Cu doar 59% respondenți fericiți, România este țara clasată cel mai jos.

Irlandezii au avut de asemenea un scor bun la capitolul sănătate, 92% dintre ei considerând că sunt sănătoși. Media pe UE este de 78%, deși în Letonia procentul este de numai 14%.

Sondajul arată că o majoritate a europenilor consideră că viețile lor sunt echitabile (sic!) și că beneficiază de egalitate de șanse. Există însă o disparitate semnificativă, cu 81% dintre danezi declarând că au șanse egale, dar numai 18% dintre greci gândesc la fel.

Mai puțin de jumătate dintre respondenți (46%) consideră că oportunitățile de a avansa în viață sunt acum mai egale (sic!) decât erau cu 30 de ani în urmă.

Cei mai mulți europeni chestionați (84%) au declarat că diferențele de venituri sunt prea mari. În toate țările, excepție făcând Danemarca, peste 60% dintre respondenți cred că guvernul ar trebui să ia măsuri pentru reducerea acestor diferențe.

Sondajul a fost realizat în decembrie 2017. Au fost intervievați în total 28.031 de oameni din toate cele 28 de state UE.

Articol de Aleksandra Wróbel