Cetăţenia franceză este cea mai atractivă, iar cea somaleză este cel mai puţin atractivă. Cetăţenia ungară se află pe un loc de cinste într-un clasament important, rezultă din datele unui studiu realizat recent. Henley & Partners a publicat şi în acest an Indicele Cetăţeniilor Lumii (Kochenov Quality of Nationality Index, QNI), care încearcă să definească în mod obiectiv valoarea şi atractivitatea cetăţeniilor lumii, scrie portalul ungar Portfoliu, citat de infostart.hu.

Cei care au elaborat această listă au clasificat în total 209 cetăţenii, având în vedere şapte criterii: mărimea economică, dezvoltarea performanţelor umane, ordinea publică, stabilitatea, în câte ţări se pot intra fără vize cu cetăţenia respectivă, nivelul de dezvoltare ale acestor ţări.

Primele zece locuri sunt ocupate exclusiv de ţări membre ale UE – cu excepţia Norvegiei -, iar pe primul loc se află Franţa, ceea ce este o noutate, deoarece în anii precedenţi în fruntea clasamentului se afla cetăţenia germană, care acum este pe locul doi.

În acest an, locul trei a fost câştigat de cetăţenia islandeză. Cetăţenia ungară nu a intrat printre primele zece, însă şi-a menţinut pe un loc privilegiat, respectiv locul 18. Dintre ţările din regiune, poziţii mai bune au fost obţinute numai de Austria (10), Cehia (15) şi Slovenia (17). În clasament, după Ungaria urmează Slovacia (19), Polonia (20), România (25) şi Croaţia (28). Din punctul de vedere al dinamicii mişcării de libertate între ţări, SUA se află pe locul 27, Canada pe locul 33, iar Australia pe locul 32. Pe ultima poziţie a clasamentului se află Somalia, iar înaintea ei  este Afganistanul, care anul trecut încă era pe ultimul loc. Printre ultimele ţări s-au clasat Irakul, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Siria şi Yemen.