„Vă rugăm să puneți capăt acestui protest acum, iar procesul legislativ va începe curând” – a spus la radio RMF FM fosta premier Beata Szydlo. Părinții nu vor să audă de acest lucru și îi cer lui Jaroslaw Kaczynski o întâlnire.

Părinții copiilor cu dizabilități, care au protestat și în trecut, când la guvernare era coaliția PO-PSL, de miercuri este din nou în Seim. Ei subliniază că acesta nu este un nou protest, ci continuă cel vechi, pentru că problemele nu au dispărut. Mai întâi s-au întâlnit cu ministrul Elzbieta Rafalska, apoi cu președintele Andrzej Duda și la sfârșit cu premierul Mateusz Morawiecki.

Părinții care protestează au două cereri fundamentale. Prima: introducerea unui supliment de reabilitare în valoare de 500 zloți pe lună (fără criteriul de venit) pentru persoanele cu dizabilități după vârsta de 18 ani, incapabile să ducă o existență autonomă. A doua: egalarea sumei ajutorului social cu cea mai mică pensie a ZUS (Serviciul de Asigurări Sociale) cu titlul de incapacitate totală de muncă (1029 zloți brutto).

Premierul Morawiecki a anunțat instituirea „contribuției de solidaritate”, „astfel încât cei mai înstăriți oameni, care câștigă cel mai bine, să-i poată ajuta pe cei nevoiași” (urmarea numai pentru abonați).

Articol de Michal Wilgocki