Consiliul Judeţean Hunedoara şi Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, în memoria marelui doinitor al hunedorenilor, vor organiza, în perioada 18 – 20 aprilie 2018, cea de a VII-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare vocală a cântecului popular românesc „Drăgan Muntean”.

”Unul dintre locurile cele mai frumoase şi binecuvântate de Dumnezeu este Ţinutul Pădurenilor, situat pe valea râului Cerna, pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscăi. Ca zonă etnografică este una dintre cele mai bogate şi mai frumoase zone din ţară, unde se găsesc oameni minunaţi înzestraţi cu har de la Dumnezeu în a interpreta cântecul doinit. De aici a plecat spre lume pentru a o cuceri Drăgan Muntean. Modul de interpretare al cântecului doinit şi nu numai, l-a făcut cunoscut în rândul interpreţilor de marcă ai folclorului românesc. Deşi a plecat prea repede din lumea cu dor în cea fără de dor, a reuşit să lase în urma sa o bogăţie inestimabilă: cântecele sale –precizează  Directorul festivalului, Managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara Ciprian Nicolae Roman.

Manifestarea a devenit de notorietate şi a pus în valoare tineri interpreţi de muzică populară din diverse zone etnofolclorice. Festivalul este destinat tinerilor dornici şi preocupaţi să culeagă şi să interpreteze cântece populare autentice româneşti. Acesta este şi scopul proiectului derulat de Departamentul Studiourilor Teritoriale din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune, care are ca generic  10 Festivaluri Naţionale de Folclor. În cadrul Galei festivalului va fi acordat Premiul Tineri interpreţi de muzică populară din partea Departamentului Studiourilor Teritoriale, SRR, o oportunitate pentru promovarea tinerilor interpreţi în ţară şi străinătate.

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator, Departamentul Studiourilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune