La nivelul  Parlamentului European a fost înfiinţată, anul trecut, o comisie specială care are ca obiectiv combaterea terorismului şi care a evaluat dimensiunea amenințării teroriste pe teritoriul European, subliniind posibilele erori, deficiențe și disfuncționalități privind măsurile împotriva terorismului.

Principalele  elemente pe care s-a concentrat această Comisie specială, sunt:

  • implementarea măsurilor de gestionare a granițelor externe
  • deficiențele în schimbul de informații juridice, de aplicare a legii și intelligence între statele member
  • interoperabilitatea bazelor de date europene pentru schimbul de date
  • interoperabilitatea bazelor de date europene pentru schimbul de date
  • impactul legislației europene anti-teroriste
  • spălarea banilor și finanțarea terorismului, inclusiv legăturile cu crima organizată
  • practicile eficiente pentru protejarea țintelor ușoare și a infrastructurii critice, cum ar fi aeroporturile și gările

Această Comisie trebuie să elaboreze un raport cu propuneri de corectare a deficienţelor existente în funcţionarea organismelor de luptă împotriva terorismului, ne declară Doru-Claudian Frunzulică singurul deputatul român şi unul din cei 30 de membri ai Comisiei de luptă împotriva terorismului.

“Această Comisie privind terorismul a fost înfiinţată în Parlamentul European în primul rând pentru a scoate în evidenţă deficienţele  care au existat şi există a ora actuală în funcţionarea unor organisme europene. Sunt deficienţe practice şi legislative. Am început un program de audieri, cu factori responsabili, la nivel european şi la nivel naţional, cu vizite  la anumite instituţii importante de luptă împotriva terorismului. Anul trecut s-a  înfiinţat un departament antirerorist în cadrul Europol-ului, la Haga. Dar de ce ţările membre nu colaborează în materie de servicii secrete? La ora actuală, doar 5 ţări din 27 schimbă permanent informaţii legate de securitate şi România este una dintre ele. De ce celelalte 22 de ţări nu schimbă informaţii? Mai ales în chestii atât de grave? Mai mult ca niciodată, este nevoie de colaborare între agenţiile de informaţii. În acelaşi timp, foarte importantă este partea juridică a lucrurilor – colaborarea numai cu Europolul şi cu Eurojust privind informaţii referitoare la infracţionalităţi grave, criminalitate organizată, trafic de droguri, trafic de persoane, în afară de terorism…, toate aceste probleme cu care, la ora actuală, Uniunea Europeană se confruntă.  Gestionarea frontierelor externe a fost o mare problemă care trebuie, de asemenea, rezolvată de către Uniunea Europeană. Sunt atât de multe deficienţe în colectarea, de exemplu, şi în utilizarea informaţiilor. Uniunea Europeană a luat hotărârea de întărire a capacităţilor de securitate şi apărare europene.”