Este deja tradiție ca tătarii din Constanța să întâmpine primăvara cu o întâlnire familială, de suflet, printr-o acțiune dedicată zilei de 21 martie, sărbătoarea Nawrezului la popoarele turcice. Evenimentul a avut loc duminică în data de 18 martie, la Palatul Copiilor din Constanța, organizatoarele acțiunii au fost doamnele prof. Narciz Amza metodist la (Casa Corpului Didactic), lector univ. dr. Denis Ibadula, (Directorul laboratorului de cercetari matematice romano-turc „Grigore Moisil” al Universității Ovidius Constanţa), ec. Mery Mambet, (co-președinte al Asociației Agiacai Saladin), prof. Aymer Bolat (RecReativ), ed. Sachir Bunian (Gradinita Valeni, Constanţa), dr. Aysun Molagean.

Manifestarea s-a desfășurat pe două secțiuni: una dedicată copiilor și celalaltă dedicată părinților, bunicilor și tuturor invitaților. Spectacolul a debutat cu momentul artistic pregătit de grupa ”Fluturașii” de la Grădinița din Văleni, coordonați de  ed.Bunian Șachir.

Despre semnificația și importanța sărbătorii a vorbit prof. Ecrem Gafar. De la eveniment nu putea lipsit nici arta culinară, astfel, despre bogăția gastronomiei tătărești a relatat Carmen Paraschivescu, psiholog și blogger culinar. Aceasta a vorbit despre arta culinară tătărească din perspectiva unei autentice dobrogence, despre urmele pe care le lasă în noi iarna, în drumul său spre primăvară și care sunt reperele unei alimentații sănătoase în acest anotimp. În prezentarea intitulată „Garda Culinară iubește mîncarea tătărească”, autoarea a mai precizat: „După cum le-am spus și lor, nu am vrut să vând șuberecuri la tătari, așa că am vorbit despre persoanele care m-au inspirat de-a lungul timpului să gătesc tătărește, mulțumind femeilor tătăroaice care au păstrat cu greu această identitatea cultural-gastromică a etniei lor, și care, cu multă discreție, au făcut-o cunoscută și au impus-o în peisajul dobrogean mai mult decît altele. Există localuri tătărești, nu doar cu preparate tradiționale, ci și cu decoruri specifice, care recreează atmosfera de locuință tătărească, patiserii, brutării, unde oricine se poate bucura de preparate tătărești. La sărbători, indiferent ale cărei etnii, o mamă sau o bunică tătăroaică trimite celebra ”tavă rotundă” de unde apar niște minuni de preparate pe care le savurează toată lumea.„

Momentul liric a fost susținut de Norepșan Gemambet din Mangalia, aceasta a recitat din creație proprie „Nawrez Kunu„(Ziua de Nawrez), o poezie care evocă timpurile colindelor de primăvară, grâu încolțit și crengile împodobite cu flori de primăvară, iar pentru prezent face apel și la unitate.

În paralel a avut loc și Atelierele Primăverii-ateliere de creație, unde copiii au confecționat flori și au împodobit copacul de Nawrez, sub îndrumarea doamnelor prof.Aimer Bolat, dr.Aysun Molagean și a subsemnatei. Pentru efortul lor copiii au fost răsplătiți cu daruri din partea doamnei Mery Mambet și dulciuri din partea domnului Feuzi Ismail. Un loc aparte în cadrul spectacolului l-a constituit evoluția copiilor pe scenă, care alături de creanga de Nawrez împodobită cu flori de primăvară și obiecte tradiționale de artizanat, au vestit venirea primăverii prin rostirea colindul specific „Nawrez„. Momentul muzical de la finalul spectacolului a fost susținut de prof.Leila Kerim Wilson. Imaginile au fost surprinse de ochiul magic al lui Mozen.

Cei prezenţi au fost invitaţi să povestească amintiri legate de această sărbătoare, astfel s-a creat o atmosferă familială în care toată lumea a degustat din delicioasele preparate specifice tătărești.

În leagătură cu desfășurarea evenimentului, coordonatoarele proiectului prof.Narciz Amza și lector univ.dr.Denis Ibadula au declarat următoarele: „Primăvara este anotimpul care seamănă cel mai bine cu un copil: prospețime, lumină, candoare, zâmbet , strălucire. Și cum poți sărbători mai bine primăvara, dacă nu cu copiii? A fost o atmosferă plină de emoție la vederea acestor copii mândri că sunt tătari. Ca la orice eveniment de asemenea amploare,  a fost necesar un efort de echipă. Mulțumesc, Denis Ibadula, Mery Mambet, Aysun Molagean„- a conchis doamna Narciz Amza

             Mesajul transmis de lector univ.dr.Denis Ibadula, Directorul laboratorului de cercetari matematice romano-turc „Grigore Moisil” al Universității Ovidius Constanţa a fost: „La 21 martie noi, tatarii dobrogeni, sărbătorim nawrez sau nevruz-ul, sărbătoare care marchează începutul primăverii astronomice. Prin chiar etimologia cuvintelor care intră în alcătuirea denumirii sale, Nawrez este simbolul unui nou început, al renașterii, al reînnoirii, al începutului unui nou ciclu. Este o sărbătoare a lumii turcice veche de peste 5000 de ani, sărbătoare care în zilele noastre se mai practică doar în cadrul unor festivitati organizate. Multumim numerosilor copii și părinților acestora care au răspuns cu toții prezent invitatiei noastre, a doamnelor din comunitatea tătară. Noi ne dorim să menținem vii în sânul comunității noastre aceste sărbători, la care participă alături de tătari, și celelalte nationalități, așa cum suntem noi obișnuiți aici, în Dobrogea.

Despre implicarea copiilor la astfel de evenimente tradiționale, doamna ec. Mery Mambet, co-președinte al Asociației Agiacai Saladin a vorbit astfel:„Mă bucur să particip la evenimentele în care copiii din comunitatea noastră se întâlnesc ți fac diferite activități ca să marcheze un obicei sau o tradiție. Este un prilej să se întâlnească copiii, dar și mamele lor, părinții. Bucuria copiilor este și bucuria noastră, a adulților. Trebuie să avem grijă de copii, să facem din nevoile lor o prioritate, deoarece ei reprezintă viitorul.„

Scurt istoric al Nawrezului

Ziua de 21 Martie marchează începutul primăverii, retrezirea naturii la viaţă. Cuvăntul “Nevruz, Nawrez”, vine din persană şi semnifică” nou”. Fiecare popor are tradiţii şi obiceiuri pe care le păstrează. Echinocţiul de primăvară este pentru lumea turcică cea mai importantă sărbătoare preislamică etnofolclorică, marcând noul an solar. Este sărbătoarea primăverii dar şi o sărbătoare populară unde sunt se readuc în atenţie diverse obiceiuri precum: colindul, tradiţie care se păstrează şi astăzi la Tătarii din Dobrogea şi care este reînviat de copii şi tineri; Săritul peste foc, dar şi vopsitul ouălor şi grâul încolţit, toate acestea sunt obiceiuri ce ţin de sărbătorirea Nevruzului. Vopsitul oului în diverse culori are o semnificatie aparte roşul semnifică focul, căldura, albastrul-apa, cerul, galben-aerul,soarele, verdele semnifica natura. În Dobrogea copiii împreuna cu tinerii, formează  grupuri de 3-8, împodobesc o creangă înmugurită cu ghiocei si colindă pe la casele oamenilor spunând versuri specifice “Nawrez”. După ce îi colindă pe gazde, tinerii le oferă acestora ghiocei din ramura împodobită. Astfel vestesc venirea primaverii. Gazdele le ofera colindătorilor, bani, ouă iar cu batiste brodate și prosoape specifice împodobesc ramura. Tinerii colindatori la finalul zilei îşi împart darurile primite. In ideea de a rămăne vesnic tinere, fetele în acesta zi îşi împodobesc părul cu ghiocei. Sărbătoarea Nawrez este celebrată în toate localităţile din Dorbrogea, acolo unde trăiesc comunităţi de etnici tătari şi turci. De altfel sărbătoarea este prezentă în fiecare an şi la turcii și tătarii din: Anatolia, Azerbaidjan, Kazahstan, Tatarstan, Turkistanul de Est, Tűrkmenistan, Crimeea şi zona Balcanică. Mesajul sărbătorii este acela de a fi împreună, de a fi uniţi și solidari.

 

Ghiulșen Ismail-Iusuf

Radio România Constanța