Bun regăsit la o nouă ediţie a Galeriei interpreţilor de muzică populară la Radio România Regional! Sunt Gabriela Rusu-Păsărin şi vă invit să depănăm amintiri despre cel ce a făcut din jovialitatea interpretării unui repertoriu autentic un mod de a trăi intens fiecare clipă a vieţii. Despre Felician Fărcaşiu v-am prezentat detalii în cadrul Festivalului Naţional de Folclor care îi poartă numele, organizat la Sebeş de către Centrul Cultural “Lucian Blaga” şi susţinut de Primăria Sebeş şi Consiliul Judeţean Alba.

Este un ecou în timp al notorietăţii numelui celui ce a cântat cu pasiune până în ultima clipă a vieţii. Iar în cazul său, ca şi al Mariei Lătăreţu, a muri pe scenă nu este un mod metaforic de a defini pasiunea pentru interpretare, chiar s-a întâmplat.
Lelia Irimia este nepoata interpretului.

Este un intelectual rafinat, a crescut în cultul respectului pentru tardiţii, l-a însoţit pe Felician Fărcaşiu în turneele prin ţară, a simţit tensiunea spectacolelor şi a rămas impresionată de impactul pe care interpretul îl avea la public. Ne-a acordat un interviu, în care am depănat amintiri despre destinul artistului, despre costumul consacrat (cu clopul pe o ureche), despre vocea sa puternică.
Felician Fărcaşiu a absolvit Facltatea de Teologie la Sibiu, dar a ales să fie interpret.

A cântat alături de orchestrele de muzică populară ale Filarmonicilor din Arad, Sibiu, Braşov, Oradea, Bacău şi cu Ansamblurile artistice din Deva, Baia Mare, Cluj, Timişoara şi Caransebeş, a întreprins numeroase turnee şi a participat la concursuri în ţară şi în străinătate.
A imprimat 7 discuri, pe care sunt cuprinse doar o parte din cele 260 de piese ale repertoriului său. A avut ca parteneri de scenă celebrii interpreţi Ion Cristoreanu, Mariana Drăghicescu, Alexandru Grozuţă, Petre Săbădeanu, Doina Badea. Culegerile sale de folclor din zona momârlanilor au rămas de referinţă.

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator, Departamentul Studiurilor Teritoriale, Societatea Română de Radiodifuziune