OMS cere o imunizare mai bună

Europa a cunoscut o creștere cu 400% a cazurilor de rujeolă în 2017, comparativ cu anul anterior, boala afectând peste 21.000 de oameni și provocând 35 de decese, a anunțat într-un comunicat de presă biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Creșterea a inclus focare mari de epidemie – minim 100 de cazuri – în 15 dintre cele 53 de țări ale regiunii. Ea a venit ca un șoc, în urma unei scăderi-record la numai 5.273 de cazuri în 2016.

România, Italia și Ucraina au raportat cele mai multe cazuri de îmbolnăviri, fiind responsabile împreună de peste 70% din totalul cazurilor europene.

În ultimii ani imunizarea generală de rutină din aceste țări a intrat în declin și au existat întreruperi ale furnizării de vaccinuri, a scris The Guardian.

„Fiecare nouă persoană afectată de rujeolă în Europa ne reamintește că copiii și adulții nevaccinați, indiferent unde trăiesc, rămân supuși riscului de a contracta boala și de a o răspândi la alții care poate nu sunt în măsură să fie vaccinați”, a declarat directorul regional pentru Europa al OMS, dr Zsuzsanna Jakab, în comunicatul de presă.

Rujeola, o boală virală extrem de contagioasă, poate cauza sechele pe viață și chiar moartea. Cele mai grave complicații ale ei sunt orbirea, encefalita – o infecție care provoacă umflarea creierului și poate duce la pierderea auzului sau dificultăți de învățare -, diareea gravă și infecții respiratorii grave, precum pneumonia.

Planul Global de Acțiune pentru Vaccin urmărește să elimine rujeola și rubeola din cinci regiuni OMS până în 2020. Miniștrii sănătății din 11 țări se întâlnesc marți pentru a discuta colaborarea pentru implementarea Planului European de Acțiune pentru Vaccin până în 2020.
Institutul Naţional de Sănătate Publică din România atrage atenţia asupra situaţiei îngrijorătoare, datele
publicate arătând că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate pana la data de 16.02.2018, este de 10 836, din care 38 de decese.