La începutul lunii februarie, Parlamentul European a votat în favoarea eliminării blocajelor în comerţul on-line transfrontalier, fiind adoptat cu o mare majoritate Raportul  ”Geo-blocarea și alte forme de discriminare bazate pe cetățenia sau naționalitatea, domiciliul sau sediul clienților”.
Noile reguli vor interzice ”blocarea geografică” a cumpărătorilor care accesează pagini de internet din alt stat membru UE, pentru a le permite să aleagă de pe ce pagină vor achiziționa bunuri sau servicii, fără să fie blocați sau redirecționați automat către o altă pagină din cauza naționalității, locului de rezidență sau chiar a unei locații temporare unde se află.

Această practică discriminatorie  numită şi geoblocare este de ceva timp în atenţia Parlamentului European, devenind un element important al Strategiei privind piața unică digitală.

Conținutul protejat de copyright este exclus pentru moment

Conținutul digital protejat de copyright, cum ar fi cărți electronice, muzică ce poate fi descărcată sau jocuri online, nu face obiectul acestor noi reguli, pentru moment. Cu toate acestea, Comisia Europeană va trebui să evalueze după doi ani de la intrarea în vigoare a acestei legislații dacă interzicerea blocării geografice trebuie extinsă pentru a cuprinde și acest tip de conținut.

Din păcate, acest Regulament, nu rezolvă anumite aspecte discriminatorii care afectează  cetățenii europeni aparținând minorităților naționale sau lingvistice, atrage atenţia deputatul european Iuliu Winkler:

“Ceea ce nu rezolvă Regulamentul este discriminarea împotriva minorităţilor naţionale şi vorbim aici de românii din Ungaria, la fel ca şi de maghiarii din România sau de  germanii din Tirolul de Sud şi anume accesul la transmisiile de filme, de televiziune, muzică sau cărţi electronice…, în general conţinutul protejat de drepturile de autor.

Se putea decide eliminarea barierelor artificiale create de frontierele între state, în transmisiunile audio-vizuale. Va fi ocazia de a revizui acest Regulament, peste doi ani, şi de a rezolva şi această discriminare la care sunt supuşi membrii comunităţilor comunitare. Totuşi este regretabil că atunci când s-a luat o decizie şi când s-a organizat această dezbatere, obţinându-se sprijinul grupurilor politice pentru decizia privind regulamentul despre geo-blocare, nu s-au abordat şi nu s-au rezolvat toate problemele care încă fragmentează piaţa unică a Uniunii Europene.”