Compania petrolieră Chevron va plăti Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale suma de peste 73 de milioane şi jumătate de dolari, în urma rezilierii a trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligaţiilor financiare prevăzute de Legea petrolului, anunţă Guvernul. Decizia aparţine Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, cea mai importantă instituţie de arbitraj comercial internaţional.

Cele două au încheiat în 2011 trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare la Marea Neagră, care prevedeau obligaţii minime asumate de Chevron. În 2014, Chevron a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune menţionate fără a mai plăti contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celui de dezvoltare şi exploatare. Acuzată de statul român că nu respectă obligaţiile, compania americană s-a adresat Curţii de Arbitraj în 2015 dar a pierdut procesul cu statul român.

Concret, ANRM şi Chevron România Holdings au încheiat, pe 3 martie 2011, trei acorduri de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare în perimetrele EX 17 – Costineşti, EX – 18 Vama Veche şi EX – 19 Adamclisi, aprobate prin hotărâri de guvern. În noiembrie 2014, Chevron a informat ANRM că renunţă la acordurile de concesiune menţionate dar ANRM a refuzat să emită, însă, decizia de încetare a concesiunii, pentru nerespectarea, de către compania petrolieră, a art. 40 din Legea petrolului. Mai exact, Chevron nu a pus la dispoziţia autorităţii competente ”suma reprezentând contravaloarea lucrărilor prevăzute în programul minimal de explorare stabilit prin acordul petrolier şi al celor de dezvoltare şi exploatare, scadente la data notificării renunţării şi neexecutate din motive imputabile titularului acordului petrolier”.