Autoritățile judiciare bulgare vor verifica originea banilor folosiți pentru cumpărarea automobilelor de lux, anunță parchetul luni în numele luptei împotriva spălării de bani. Sunt de asemenea vizați de anchetă cei 365 de particulari care au achiziționat recent proprietăți imobiliare cu o valoare de peste 250.000 de euro

Parchetul bulgar a anunțat luni deschiderea unei anchete privind originea fondurilor proprietarilor a 435 de mașini de mare lux din țară, cea mai săracă din Uniunea Europeană, unde Sofia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

“Scopul este de a verifica originea banilor utilizați pentru a cumpăra aceste vehicule, în special dacă provin dintr-o fraudă fiscală sau din spălare de bani”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al parchetului general, Rumiana Arnaudova.

Vehicule care depășesc 200.000 de euro

Bulgaria, unde venitul mediu abia depășește 500 de euro pe luna, cu un salariu minim fixat la 230 de euro, are 435 de mașini de mare lux de tip Maybach, Bentley, Lamborghini, Rolls-Royce și Ferrari, a detaliat ea.

Prețul unor asemenea vehicule depăşeşte 200.000 de euro bucata și poate depăși milionul, în funcție de model.

“Este posibil pentru proprietari să dovedească faptul că originea banilor este legală”, a subliniat dna Arnaudova, nu fără a sublinia că prețul acestor mașini este “extrem de ridicat”.

Și proprietățile de lux sunt vizate

Sunt vizați de anchetă și cei 365 de particulari care au achiziționat recent proprietăți imobiliare cu o valoare mai mare de 250.000 de euro, din care 120 de peste 400.000, sume considerabile pentru țară, s-a precizat.

Statul cel mai defavorizat din UE, Bulgaria face, de la aderarea sa, în 2007, obiectul unei monitorizări speciale a Comisiei Europene care îi reproșează lipsurile în lupta împotriva corupției și împotriva crimei organizate, ca și în România.