Ştefan Cigu este unul dintre cei mai virtuoşi instrumentişti şi un recunoscut animator cultural, coagulând în jurul ansamblului profesionist Dor Românesc valori interpretative cărora le coordonează un repertoriu valoros.

Sub bagheta maestrului Ştefan Cigu artiştii ansamblului performează în contexte concertistice de anvergură, aducând un plus de notorietate locului: Bistriţa Năsăud. În spaţiul public Ştefan Cigu reprezintă imaginea statorniciei şi a preţuirii familiei. De aproape un sfert de veac Ştefan Cigu este perechea în viaţă şi pe scenă a Matildei Pascal – Cojocăriţa.

O poveste de iubire şi de dăruire, pe care v-am prezentat-o în emisiunea portret dedicată Matildei Pascal – Cojocăriţa în cadrul proiectului Galeria interopreţilor de muzică populară la Radio România Regional. Mărturisiri despre ce înseamnă pasiunea pentru muzică, despre proiectele familiale şi comunitare le puteţi afla ascultând emisiunea radiofonică dedicate maestrului Ştefan Cigu. Un dialog cu domnia sa te convinge că viaţa are surprize plăcute la orice vârstă, că mai întâi trebuie să dăruieşti iubirea, apoi vei primi răspuns prin gesturi şi trăiri, că jumătatea ancestrală nu este doar o imagine filozofică, ea chiar există, trebuie numai să ai răbdare ca viaţa să împlinească tot ceea ce a fost scris în astre. Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu sunt cele două jumătăţi platoniciene care s-au reunit prin iubire şi prin pasiunea pentru muzică. Şi au cultivat dragostea pentru muzică în familie, aşa că toţi cei trei copii ai lor au continuat pasiunea părinţilor lor. O familie model, ei înşişi modele pentru folclorul muzical autentic românesc şi un ansamblu profesionist, în care cei doi şi-au găsit locul exemplar ca promotori ai muzicii româneşti, o muzică vibrantă în inima românilor. Vă invit să ascultaţi ediţia specială dedicată maestrului Ştefan Cigu în cadrul fluxului Galeria interpreţilor de muzică populară la Radio România Regional.

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune