Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi-a propus în acest an să crească producţia de carne de porc din rasele româneşti Bazna şi Mangaliţa.
Programul este iniţiat de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie şi se adresează fermelor de subzistenţă şi îşi propune în principal dezvoltarea efectivelor existente de rase de suine aflate în conservare (Bazna şi Mangaliţa).
Crescătorii vor primi gratis purcei, pe care îi vor crește până la minimum 130 de kilograme, urmând ca jumătate din efectiv să fie preluat apoi de un procesator la un preț stabilit anterior.
Proiectul este în faza de avizare la ministere, urmând să fie prezentat Parlamentului.
Directorul Direcției pentru Agricultură Mureș, Ioan Rus:

Se intenționează să dea la crescătorii mai mici, între 2 și 10 capete. După ce se face inventarierea potențialului de material genetic, se va face publicitate ca cei doritori să poată să depună cereri și, în funcție de condițiile pe care le are acasă, condiții, coteț unde poate să îi crească, primesc gratuit purceii printr-un procesator interesat să achiziționeze marfa. Banii îi dă statul prin procesatorul respectiv, deci ar fi un contract între procesator și furnizorul de purcei. Furnizorul își ia banii, 250 de lei pe purcelul înțărcat, minim 10 kilograme.”

România importă de 7 ori mai multă carne de porc faţă de cât exportă, potrivit celor mai recente date Eurostat aferente anului 2016.
Aceasta înseamnă că aproape jumătate din consumul naţional de carne de porc a fost asigurat din importuri.