Un număr de aproximativ 375.000 de persoane, dintre care 174.000 pe sensul de intrare în ţară şi 201.000 pe sensul de ieşire din ţară, au tranzitat frontiera româno-moldoveană în perioada 18 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi, Denis Mihaela Lazăr.

Potrivit sursei citate, cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la Punctul de Trecere a Frontierei(PTF) Albiţa, cu un trafic de peste 139.000 treceri persoane.

În perioada menţionată, conducerea ITPF Iaşi a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 920 de poliţişti de frontieră au desfăşurat, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

De asemenea, a fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei, în limita configuraţiei acestora şi în cele mai tranzitate, în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare în ţară, precum şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, ţinând cont că în această perioadă sunt efectuate verificări sistematice asupra tuturor persoanelor care tranzitează frontiera.

În comunicat se mai spune că măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi menţinute, prin suplimentarea numărului de poliţişti de frontieră şi folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei, pentru că, în curând, vor începe sărbătorile de iarnă pe rit vechi.

‘Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă în continuare participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. Menţionăm că, la frontiera româno-moldoveană sunt şase puncte de trecere a frontierei cu specific rutier şi, în total, sunt disponibile pe sensul de intrare în ţară 28 de benzi de control, iar pe sensul de ieşire 25’, se precizează în comunicat.

Cele şase puncte de trecere a frontierei sunt: PTF Oancea – Cahul şi PTF Galaţi – Giurgiuleşti, în judeţul Galaţi, PTF Albiţa – Leuşeni, în judeţul Vaslui, PTF Sculeni – Sculeni, în judeţul Iaşi, PTF Rădăuţi – Prut Lipcani şi PTF Stânca – Costeşti, în judeţul Botoşani.

‘Reamintim că accesând aplicaţia on-line ‘Media timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei deschise traficului internaţional’ la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/ se pot vizualiza punctele de trecere ale frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare, în culori diferite. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute’, se precizează în comunicat.

Poliţia de Frontieră a pus la dispoziţia participanţilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliţiştii de frontieră care vor acţiona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

De asemenea, informaţii privind punctele de trecere ale frontierei sunt disponibile pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române: www.politiadefrontiera.ro.