Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlneşte, vineri, 5 ianuarie, la Paris cu omologul său francez Emmanuel Macron, în încercarea de a restabili relaţiile cu Uniunea Europeană, după ce acestea au trecut printr-o gravă criză, anul trecut, transmite agenţia France Presse.

Vizita lui Erdogan, cea mai importantă a preşedintelui Turciei într-o ţară din spaţiul comunitar după lovitura de stat eşuată din 2016, va fi dominată de dosarele regionale, precum conflictul sirian şi statutul Ierusalimului. Parisul dă asigurări, însă, că va fi abordată şi problema drepturilor omului.

Amploarea măsurilor represive luate de regimul Erdogan i-a atras numeroase critici din partea partenerilor săi europeni şi a pus sub semnul întrebării continuarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Preşedintele Emmanuel Macron a pledat, însă, pentru evitarea unei rupturi între Uniune şi Turcia, pe care o consideră un partener esenţial. De altfel, Turcia a semnat în noiembrie o scrisoare de intenţie cu Franţa şi Italia pentru cumpărarea unor rachete sol-aer de la consorţiul franco-italian Eurosam.