Timișoara va avea un muzeu al cafelei dedicat memoriei timișoreanului care a inventat expresorul. Muzeul va fi amenajat într-unul din cele două foste castele de apă ale orașului și va fi dedicat lui Francesco Illy.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunțat că au fost achiziționate serviciile de proiectare consultanță și proiectul tehnic pentru refuncționalizarea Turnului de apă Iosefin. Lucrările vor începe în acest an și vizează salvarea obiectivului cu bani de la bugetul local. Valoarea estimată de municipalitate pentru realizarea acestui proiect este de circa 200.000 de euro.

Cafeneaua culturală va avea şi caracter de mic muzeu dedicat memoriei lui Francesco Illy. Inventatorul expressorului a devenit cetăţean de onoare post-mortem al Timişoarei în 2013, când i s-a decernat şi o diplomă de excelenţă a oraşului, distincţii înmânate urmaşilor acestuia.

Francesco Illy s-a născut în 1892 la Timişoara şi a trăit aici până la vârsta de 22 de ani, unde a studiat ştiinţele economice. După aceea, s-a mutat la Viena, lucrând pentru două companii mari din Transilvania. După război, el a rămas cu sora sa la Trieste și a lucrat cu companii care se ocupau cu vânzarea de cacao şi torefiere.

Ulterior, Illy a inventat o metoda de a păstra cafeaua proaspăt prăjită în cutiile vidate. În 1933, el a fondat Illycaffe, care a inventat primul aparat automat de cafea, înlocuind apa presurizată cu abur. Illetta a devenit predecesorul aparatului de cafea espresso de astăzi.