Peisaj European cu polexit-ul în fundal

Unii colegi discută deja încotro vom merge după polexit. Eu sper ca aceasta să fie o discuție fără obiect.

Ieșirea Poloniei din UE este foarte puțin probabilă. Deși nu tuturor le pare o tragedie – vocile “ce nevoie avem de această Uniune” se aud acum tot mai des decât înainte de scandalul dintre guvernul PiS și Bruxelles. Îmi amintesc că în referendumul din anul 2003 împotriva intrării în Comunitatea Europeană erau circa 22,5% din votanți. Nu toți, desigur, și-au schimbat opinia, când s-au aflat deja în Uniune.

Procesul care a început miercuri cu activarea de către Comisia Europeană a art.7 poate duce la o creștere importantă a aversiunii față de UE în Polonia, iar în cele din urmă să facă polexit-ul real. Oficial, nu vrea acest lucru nici Bruxelles-ul, nici guvernul polonez și niciun stat membru. Și acest principiu trebuie luat în considerare în etapele următoare ale afirmării că Polonia nu este un stat de drept.

În etapa următoare, propunerea Comisiei poate să cadă, dacă șase țări vor considera că pedepsirea Poloniei nu este o idee bună și se vor pronunța împotrivă sau vor evita să voteze. Acest lucru nu este imposibil. Din informațiile oficiale și neoficiale reiese că statele care pot considera așa sunt cel puțin opt – Ungaria, Cehia, Slovacia, România, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie și poate chiar Spania.

Prelungirea în direcția celor ce se îndoiesc de sensul împingerii Poloniei la marginea Uniunii cu ajutorul art.7 este un joc deosebit de delicat. Elementul ei îl vom putea vedea joi în timpul vizitei la Varșovia a șefei guvernului britanic. Este greu de imaginat că alte țări, în fară de Ungaria, vor risca o dispută cu Bruxelles-ul, cu Germania și Franța (susținătoarele pedepsirii), dacă guvernul lui Mateusz Morawiecki nu va face niciun compromis. Mai ales statele baltice, mici și cu o așezare ghinionistă, care după polexit nu ar mai avea graniță cu UE, ci o graniță lungă cu Rusia.

Nu este suficient însă ca Polonia să se subordoneze sentințelor Curții Europene în problema tăierilor în pădurea Puszcza Bialoweiska. În lunile următoare se va vedea dacă noul premier va avea într-adevăr hârtiile de salvator în apele europene. Răspunderea ce îi revine este mare.