Majoritatea aspectelor din lumea automobilistica, inclusiv sistemele de pedepsire a contravenientilor de pe drumurile tarii se diversifica si chiar se modernizează. Poliţia Rutieră cumpără peste 3.500 de tablete pentru verificarea datelor despre conducătorii auto pe sisteme mobile.

Tabletele vor fi conectate la bază de date naţională, pentru că în prezent, sunt întârzieri de câteva zile de la data aplicării amenzii până când informaţia se introduce efectiv în sistem, au precizat, reprezentanții Poliţiei Rutiere din România.

Când un agent de la Rutieră îi dă unui șofer o sancțiune contravențională, datele șoferului sunt procesate online, se emite automat procesul verbal digital, șoferul semnează direct pe tabletă și totul se termină în câteva minute.

Nu va mai fi nevoie, așadar, de completarea manuală, cu pixul, de către agentul rutier. Șeful Poliției Rutiere din România spune că șoferii vinovați de încălcarea legii vor primi și o versiune printată a procesului verbal la fața locului.

Procesul de constatare a contravenţiei va pleca electronic către sistemul naţional de evidenţă, dar, în paralel, se va clarifica și procedeul semnăturii electronice, necesară în acestă nouă situație.

Aproximativ 90% dintre contestaţiile depuse de şoferi sunt pentru amenzi cu reţinerea permisului de circulaţie, pentru că plângerea depusă suspendă executarea sancţiunii până la o decizie definitivă a instanţei.