Numeroase informaţii despre şvabii bănăţeni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost aflate o dată cu desecretizarea unor documente de la Arhivele Naţionale din Timiş.

Publicistul timişorean Duşan Baiski a profitat de desecretizarea numeroaselor documente de la Arhivele Naţionale din Timiş, pentru o vastă cercetare despre şvabii bănăţeni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Informaţiile, publicate în cartea „Război în Banat”, inedite, nescrise până acum, şi pun într-o lumină nouă starea de spirit al germanilor din Banat. Autorul Duşan Baiski vorbeşte, în primul rând, despre războiul informaţional din acea perioadă.

“A fost şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi va fi întotdeaunaun veşnic război informaţional între diverse servicii secrete. <Război în Banat> este dedicat războiului informaţional al zvonurilor care erau puse în circulaţie şi apoi se culegeau date de pe teren pentru a se vedea cum reacţionează populaţia. La Direcţia Judeţeană Timiş a Arhivelor Naţionale există foarte multe dosare şi, cercetând cataloagele şi inventarele, am identificat zece teme majore”, explică Duşan Baiski.

Autorul a văzut peste 120.000 de pagini de documente, datele fiind condensate în 344 de pagini de carte. Printre temele abordate se numără „starea de spirit al populaţiei”, „specula”, „dezertorii”, „comportamentul militarilor veniţi de pe front”, „atitudinea faţă de biserică”, „presiuni pentru înrolarea şvabilor în divizia SS”.

“În anii ’42-’43 a început şi marea presiune asupra şvabilor să se înroleze. Cei bogaţi se fofilau în sensul că legea permitea să fie mobilizat la muncă. Cine nu scăpa prin acest mijloc, fugea în Iugoslavia, în Ungaria, şi atunci au început marile presiuni”, spune Duşan Baiski.

Un capitol interesant este rezervat sexualităţii în propaganda nazistă. “Era o regulă, în permanenţă, să se facă propagandă în tinerilor, mai ales a tinerelor. Se preda şi la şcoală, învăţătoarele încercau să le convingă pe fete să facă copii. Era şi acesta un tip de război propagandistic în sensul că, dacă, să zicem, o fată ceda cuiva de bunăvoie, flăcăul pleca bucuros în armata germană. Era o metodă de a convinge un tânăr să plece fără reţinere. A avut partea lui de sex de o noapte, fetele erau mulţumite că au servit Reich-ul”, spune Duşan Baiski.

O altă propagandă în rândul naziştilor a fost cea legată de biserică. Naţionaliştii-sociali germani propovăduiau o societate fără Dumnezeu, iar tinerii erau îndemnaţi să creadă doar în Hitler.