Problema urşilor, care s-au înmulţi foarte mult în ultimii ani şi au provocat pagube materiale însemnate în judeţul Covasna, a fost parţial rezolvată după ce Ministerul Mediului a dat o derogare pentru recoltarea exemplarelor periculoase, afirmă conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului.
Directorul instituţiei, Gheorghe Neagu a declarat că judeţul Covasna a obţinut derogare pentru 15 urşi, iar până acum au fost recoltate aproape zece exemplare.
Specialiştii susţin că în județul Covasna trăiesc aproape 1.300 de urşi, un număr aproape dublu faţă de efectivul optim.
Autorităţile locale au avertizat în repetate rânduri că urşii s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani şi pun în pericol bunurile şi chiar şi vieţile oamenilor. În luna iulie, conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi primarii din judeţ au semnat o scrisoare comună adresată Guvernului, prin care au cerut derogare pentru capturarea urşilor periculoşi.
Potrivit unei statistici date publicităţii la acea dată, în ultimul an şase oameni din judeţul Covasna au fost atacaţi de urşi, iar, oficial, s-au înregistrat aproape 200 de cazuri de pagube materiale provocate de aceste animale.