FIFA a solicitat Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA) să aibă acces cu prioritate la noile teste care pot arăta dacă un eşantion prelevat de la un sportiv a fost deschis în mod ilegal înainte de a fi analizat oficial, informează presa din Marea Britanie.
Cu această nouă tehnologie vor fi verificate suspiciunile menţionate de Raportul McLaren, potrivit cărora există posibilitatea ca 34 de eşantioane prelevate de la fotbalişti, printre care cele ale componenţilor naţionalei Rusiei, participantă la CM-2014, să fi fost manipulate.
FIFA vrea ca aceste eşantioane să fie verificate luna viitoare și așteaptă un răspuns în acest caz înainte de de startul Cupei Mondiale din 2018, pe care chiar Rusia o va găzdui.
Există îndoieli cu privire la eforturile forului mondial de a face lumină în acest caz. FIFA s-a despărţit, în urmă cu un an, de principalul său expert antidoping, Jiri Dvorak despre care sunt zvonuri că a fost îndepărtat tocmai pentru faptul că dorea să facă lumină în acuzaţiile de dopaj din fotbalul rus.
FIFA a negat vehement acest lucru. Actualul expert al forului mondial este profesorul Martial Saugy, fost consultant al laboratorului de la Soci, în timpul Jocurilor Olimpice din 2014, competiţie la care s-a dovedit dopajul în masă în rândul sportivilor ruşi.
Din cauza dopajului susţinut de statul rus, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a suspendat această ţară de la Jocurile Olimpice de iarnă la PyeongChang din 2018, însă unii sportivi ruşi vor putea evolua sub drapel neutru.