Născută pe plaiuri molovenești, plecată pe drumul vieții pentru a se afirma prin strădanii susținute de pasiunea pentru cântecul popular românesc, Matilda Pascal Cojocărița a fost și a rămas frumusețea chipului care încântă sufletul. La 17 ani era aleasă frumusețea României, într-un concurs asemeni Concursului Miss România cu un subtitlu pe măsura vremurilor de atunci: ”Muncă, tinerețe, frumusețe”. O diferență de paradigmă astăzi, care însă nu poate anula valorile estetice și muzicale care s-au impus în pofida regimului comunist.

A fost și a rămas o femeie curajoasă și norocoasă: a avut curajul să-și ia băiețelul de câțiva ani și să plece dintr-o căsătorie care-i închidea orizontul afirmării profesionale și să-și alăture viața violonistului și dirijorului Ștefan Cigu, el însuși tată singur cu doi copii. Și-au unit destinele, au constituit de aproape două decenii poate cea mai frumoasă familie statornică și cu iubirea așezată candid pe chipurile lor care emană iubire și când evoluează împreună pe scenă, și când sunt singuri neobservați de lumea cea mare. Acesta este secretul dragostei lor: puterea de a da și a primi, de a se armoniza în cântec și familie, de a-și asuma grijile celuilalt ca și când bunul Dumnezeu, căruia îi mulțumim ”și de bine, și de rău”, trimite semn de credință întotdeauna unui cuplu, un el și o ea, care se simt jumătățile platoniciene menite să dea liniște și bucurie, prin pasiunea lor proprie și pasiunea pentru cântec, tuturor celor ce au buna inspirație să li se alăture.

Nu vin din lume cea mare, vin din locuri cu cântece care nu se uită, Matilda din Moldova, din Negreștii Vasluiului, de lângă tinutul Neamtului, iar Ștefan din Bistrița. Nimeni și nimic nu îi vor determina să părăsească orașul Bistrița. Matilda știe multe cântece vechi de la bunicul său, cunoscut rapsod de la Huși, iar Ștefan este mândru de bunicul lui, violonist-concertist, care a cântat în fata Kaiserului, la Viena, și la curtea noastră regală, Regelui Ferdinand și Reginei Maria.

Mândrii de obârșiile lor și mai ales de pasiunea pentru muzică, aceea care i-a unit și pe scenă, și în casa cu grădină din Bistrița, unde se împlinește familia în adevărata accepțiune a termenului, Matilda și Ștefan sunt efiigiile unui portret memorabil: o familie frumoasă cântând cu inflexiuni dumnezeiești și transmițând bucuria melodiilor la care ne reîntoarcem ori de câte ori dorim să trăim intens clipa în lume sau în lăuntrul nostru.

Vocea Matildei are acele inflexiuni care ilustrează frumusețea rostirii prin melodie și candoarea vorbelor topite în linii melodice menite să te facă să uiți de clipa ce se petrece și o dată cu ea și noi. Te domină prin prezența muzicală adaptată contextului și, mai ales, divesității cântecelor interpretate. Este un spectacol vizual și sonor completat de prezența proteguitoare a lui Ștefan Cigu, aproape de ea și, mai ales, de idealurile sale. Aceasta este imaginea familiei pe care o privim cu bucurie și dorim să fie exemplu de tenacitate, curaj și talent susținut de pasiunea pentru cântec pentru toți tinerii interpreți care intră într-o lume în care concurența, ajungerea pe podium și satisfacțiile profesionale efemere ar putea fi considerate reperele unei cariere.

În prag de An Nou, când timpul se degradează, îmbătrânește, și așteptăm ivirea Noului An cu speranță și bucurii, am fost convinși că mărturisirile Matildei Pascal Cojocărița despre cum se poate trăi frumos în familie și prin cântec pot constitui o imagine tonifiantă pentru a ne petrece frumos viața, cu mult curaj și pasiune, întotdeauna în doi, cu iubire, dăruind iubire. Căci dăruind nu sărăcești, ci te îmbogățești – sunt cuvinte ce vin din credință și sunt dătătoare de credință într-un destin împlinit prin dragostea pentru ce faci și pentru cei cu care îți trăiești viața călătoare/multpreatrecătoare.

Vă propunem o ediție a emisiunii Galeria interpreților de muzică populară la Radio România Regional cu Matilda Pascal Cojocărița, dorindu-vă un An Nou cu bucurii și împliniri!

 

O emisiune realizată de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune