Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care este adoptată ordonanţa de urgenţă privind TVA Split.
De la 1 ianuarie 2018, companiile aflate în insolvenţă şi cele care au datorii la plata TVA vor trebui să-şi facă obligatoriu un cont separat pentru plata TVA – aceasta este legea, care a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis – diferită, de altfel, de ordonanţa de urgenţă adoptată de guvern, care prevedea că Split TVA se va aplica pentru toate firmele.
Firmele, care au întârzieri la plata TVA, vor avea dreptul să renunţe la aplicarea mecanismului Split TVA după şase luni, din momentul în care au scăpat de restanţe, iar companiile care optează de bunăvoie pentru acest sistem trebuie să rămână în sistemul Split TVA cel puţin un an, după care pot renunţa la acest sistem. În anul în care optează pentru Split TVA beneficiază de deduceri fiscale.
Tot prin această lege au crescut de zece ori plafoanele de datorii pentru firme, astfel pentru contribuabilii mari pragul este de 15 mii de lei, iar pentru cei mijlocii de 10 mii de lei, pragul de la care se consideră că au datorii la stat şi trebuie automat să intre în sistemul de Slip TVA.