Maria Loga este una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară originară din Gorj. Statornică în viața ei, echilibrată ca o ”balanță”, neuitând niciodată că a pleca de acasă este gestul care te va face să ai nostalgii până la capătul vieții, Maria va rămâne în Gorj, la Drăguțești, și își va forma cariera muzicală având ca punct de sprijin chiar locul natal. Cântecul specific Gorjului, hăulita, cântec prelung și cu inflexiuni, nu poate fi interpretat de oricine și nici chiar de toate gorjencele. Trebuie să ai har, pământul să te simtă a fi de acolo și atunci din Înalt va picura în glasul dăruitor de armonii de neuitat acel fior generat într-un anume fel de hăulită. Maria a avut și are acele calități vocale prin care se identifică inconfundabil cu un loc geografic și cultural. Și mai are Maria o calitate evidentă: statornicia în viață și în carieră. A absovit Școala populară de artă din Tg.-Jiu și acum este profesor la această instituție, după ce a urmat cursurile Universității ”C. Brâncuși”, secția institutori de muzică. Iar palmaresul său este impresinonat. Vă oferim câteva repere: primul premiul îl va obține în 1976 la Festivalul ”Jiule pe malul tău”, în 1984 va fi laureată a Festivalului ”Maria Tănase” obținând Premiul de popularitate”. În 1985 va fi recunoscută ca valoare interpretativă și acasă, la cel mai mare festival al gorjenilor, unul dintre cele mai importante în plan național: Premiul al III-lea la Festivalul ”Maria Lătărețu”. În 1992 va obține locul I în cadrul ”Topului topurilor” la Radio București.

Vocea Marie a prins în timp acea patină a vremii, care ne dă convingerea că vocea rămâne amprenta personală a interpretului valoros indiferent de timp. Iar darul de a povesti al Mariei este apreciat în emisiunile radiofonice, acolo unde cuvântul trebuie să atingă inima pentru a nu se uita vreodată. Vă oferim o ediție a emisiunii radiofonice Galeria interpreților de muzică populară având-o protagonistă pe Maria Loga, una dintre Mariile Gorjului, care și-a ocupat locul binemeritat în arhiva sentimentală a iubitorilor de folclor și în galeria celor ce nu lasă cântecele de odinioară să se piardă în trecerea vremii.

 

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune