Ideea îi aparține doctorului Dan Teodor Simionescu, care a plecat în Statele Unite ale Americii din 2000, iar acum colaborează cu UMF Tîrgu-Mureș.

Acesta s-a axat pe studiul medicinei regenerative, care va permite în viitor refacerea unor țesuturi, cu implicații majore în medicină.
Dr. Simionescu a arătat că deja s-au făcut primele demersuri pentru înființarea acestui centru, iar UMF are chiar și o clădire pe care ar putea-o pune la dispoziție:

Proiecte de medicină regenerativă există în țară, ici, colea, dar nu există un nucleu care să adune toate specialitățile, partea de inginerie, partea de biomaterial, partea de celule, partea de medicină experimentală. Asta am putea-o face aici. Deci planul ar fi să creăm aici primul centru național de medicină regenerativă. Se va putea implica oricine dorește, cadre medicale, mai ales studenți, ei sunt cei mai puternici în domeniu. Căutăm surse de finanțare, acesta este adevărul.”

Dr. Dan Teodor Simionescu este de părere că în viitorul apropiat se vor face salturi mari în acest domeniu:

Sper, cât de repede, șanse sunt să putem regenera mici bucățele de țesuturi, poate un miocard, o arteră, o venă, să începem de la mic la mare. Există rezultate bune cu piele, pentru arsuri de gradul 3, începe să meargă destul de bine. Conceptul general va fi foarte simplu, dezvoltăm ideea în acest centru, o testăm în cadrul unității de testări experimentale pe animale mari, pe care l-am pus la punct.”

Dr. Dan Teodor Simionescu a primit săptămâna aceasta titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu-Mureș.