Jandarmii îşi comemorează astăzi eroii căzuţi la datorie în timpul Revoluţiei din 1989. Un ceremonial militar si religios a avut loc la Monumentul Eroilor Jandarmi de la Aeroportul „Henri Coandă”.

Spre deosebire de ceremoniile de ieri şi de alaltăieri în Bucureşti, aici ceremonia a fost deschisă de Garda de Onoare a Jandarmeriei, soldaţi cu uniforme din timpul lui Cuza, în culori albastru deshic, alb şi roşu cu sabie sau armă cu baionetă la picior.

Monumentul ridicat în memoria celor căzuţi aici se află chiar în faţa aeroportului, iar pe platou s-au aflat supravieţuitorii, precum şi rudele celor dispăruţi.

Unul dintre supravieţuitori, Eugen Ciurescu, a povestit că cele trei camioane cu câte 22 de soldaţi, care fuseseră chemate pentru a asigura paza aeroportului în dimineaţa de 23 decembrie, au fost întâmpinate de o călăuză trimisă de către forţele Armatei din aeroport, însă imediat ce au ajuns în rondul din faţa clădirii, au soldații fost ciuruiţi, inclusiv călăuza.

În primul camion au fost omorâţi aproape toţi soldaţii, apoi în ciuda faptului că au ridicat mâinile pentru a se preda, pentru a arăta că nu sunt forţe inamice, rafalele au pornit din nou.

Au fost omorâţi în acea dimineaţă 37 de jandarmi, ofiţeri, subofiţeri, elevi şi militari în termen, în total 54 de morţi.