Angajatorii din Spaţiul Economic European pun la dispoziţia lucrătorilor români, prin intermediul reţelei Eures, un număr de 939 de locuri de muncă, cele mai multe în Portugalia, Malta şi Germania.

Potrivit datelor centralizate de ANOFM, în Portugalia sunt disponibile 330 de locuri de muncă pentru culegători de zmeură, mure şi afine, în Malta – 161, majoritatea pentru şofer de autobuz, iar în Germania 144 locuri pentru inginer software, salvamar şi şofer camion.

Marea Britanie oferă 67 de locuri de muncă, majoritatea asistent medical, croitor, măcelar, tranşator şi 58 de locuri de muncă în Cehia, majoritatea pentru şlefuitor, pilitor şi forjor.

De asemenea, în Slovacia sunt 41 de posturi pentru brutar, operator producţie, iar în Belgia sunt vacante 40 de locuri pentru ocupaţiile macaragiu, tehnician reţele de telecomunicaţii, tehnician electromecanic.

Belgia oferă 40 de locuri de muncă, majoritatea pentru operator cnc, şofer camion şi electrician, iar Italia are tot 40 de posturi vacante, toate pentru îngrijitori la domiciliu.

În Spania sunt disponibile 14 locuri de muncă, Finlanda – 11, Luxembourg – 10, Ungaria – 10, Suedia – 5, Slovenia – 3, Polonia şi Norvegia – câte 2, iar în Irlanda un post vacant, pentru personal auxiliar de asistenţă medicală / îngrijitor la domiciliu.