Castelul Huniade, care adăposteşte Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, este în continuare într-o stare nesatisfăcătoare.

Reprezentanţii Consilului Judeţean Timiş se declară nemulţumiţi de modul în care arată clădirea Castelului. Specialiștii au realizat o expertiză a lucrărilor realizate până în acest moment, fiind avute în vedere, în special, lucrările neefectuate sau cele realizate defectuos de către firma care s-a ocupat de monumentul istoric.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Roxana Iliescu, spune că a discutat cu conducerea Muzeului Naţional al Banatului pentru a contura o strategie a reabilitării clădirii.

“Am solicitat directorului Claudiu Ilaş (directorul Muzeului Banatului-n.r.) întreaga documentaţie aferentă atribuirii acestui contract de expertiză. Nu aş vrea să mă antepronunţ, dar, cu aceeaşi deschidere şi transparenţă vom răspunde întrebărilor dumneavoastră când vom trage linie. Într-adevăr, situaţia nu este una satisfăcătoare în sensul în care se face analiza în funcţie de proiectul pe care l-au avut la dispoziţie, analiza lucrărilor executate acolo. vorbim, pe de o parte, de lucrări prevăzute în proiect şi nerealizate, şi lucrări prevătute în proiect şi realizate neconform. Anticipez că următorul pas va fi imputarea constructorului a unor lucrări pe care trebuie să le pună în conformitate la Castelul Huniade într-un anumit termen relativ scurt”, a declarat Roxana Iliescu.

Consiliul Judeţean Timiş a identificat o posibilă sursă de finanţare din fonduri europene, care ar putea acoperi costurile necesare reabilitării a aripii de nord-vest a Castelului Huniade.