Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii Serviciului de Poliție Delta Dunării au constatat 21 de infracțiuni, au aplicat peste 200 de amenzi și au confiscat aproape 900 de kg. de pește proaspăt, peste 100 de plase de pescuit, precum și 3 ambarcațiuni și 3 motoare de ambarcațiuni folosite la braconat.

În perioada 8 – 14 decembrie a.c., polițiștii Serviciului de Poliție Delta Dunării a Poliției Române au efectuat verificări și controale pe apă și uscat, în Delta Dunării și pe Marea Neagră, pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu produse piscicole și a pescuitului ilegal.

În cadrul acțiunilor organizate, au fost verificate 328 de obiective, dintre care 80 de societăți comerciale, 29 de amenajări piscicole și 219 de piețe și târguri.

Astfel, polițiștii au constatat 21 de infracțiuni, pentru comiterea cărora sunt cercetate 27 de persoane.

Au fost aplicate 422 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 147.550 de lei, dintre care 16 prevăzute de O.U.G. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura.

De asemenea, au fost confiscate 876 de kg. de pește proaspăt, 109 plase tip setci monofilament, 2 setci din fir textil, 8 alte unelte de pescuit, 3 ambarcațiuni, 3 motoare de ambarcațiuni și 3 rezervoare.

Exemplu:

La data de 9 decembrie a.c., polițiștii din Neamț au efectuat verificări la mai multe societăţi comerciale din municipiul Roman, pentru verificarea provenienţei peştelui şi produselor din peşte comercializate.
În urma verificărilor, la punctul de lucru al unei societăți , polițiștii au identificat și ridicat 200 kg. de peşte viu, din specia păstrăv, pentru care nu existau documente de provenienţă.

De asemenea, a fost identificată o cantitate de peşte care se afla spre vânzare cu denumirea de „scrumbie sărată”. Solicitându-se reprezentantului societăţii documentele de provenienţă pentru cantitatea de scrumbie comercializată, au fost prezentate mai multe facturi, pentru diferite cantităţi de peşte, specia hering – congelat.

Totodată, într-un recipient de inox au fost identificate alte 105 kg. de hering, decongelat, acoperit cu sare, ce urma a fi comercializat ca scrumbie sărată. Întreaga cantitate a fost confiscată, sigilată şi predată, de organele de specialitate, în vederea distrugerii autorizate.

În cauză a fost întocmit dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, procesarea, fără drept, de produse obţinute din pescuit şi acvacultură şi deţinerea, comercializarea de peşte fără documente legale de provenienţă.

Cele 305 kg. de peşte au fost confiscate, dintre care 105 kg. de hering urmează a fi distrusă de o societate specializată în acest sens.