Legea din 2005 privind ucenicia s-a modificat anul acesta, astfel că subvențiile pe care angajatorii le primeau până acum pentru calificare la locul de muncă, s-au triplat.
Prin urmare, zeci de oferte de acest fel au venit în ultimul timp de la angajatorii mureșeni.
Aceștia vor să formeze tineri în meserii ca frezor, strungar, electrician, construcții și altele.
Ucenici, însă, nu prea sunt. Doar 5 mureșeni și-au exprimat dorința de a învăța o meserie în acest sistem, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, Gheorghe Ștef:

Până acum, 300 de lei primea angajatorul pentru fiecare ucenic, acum s-a schimbat suma iar cuantumul va fi de 1.125 de lei pe lună pentru fiecare ucenic. Va fi un contract care se încheie în funcție de nivelul de pregătire și anume, 12 luni pentru nivelul II, asta înseamnă cel puțin învățământ primar, 24 de luni pentru nivelul III, învățământul gimnazial și 36 de luni pentru nivelul IV, învățământul liceal fără diplomă.”

Poate deveni ucenic orice persoană cu vârsta de peste 16 ani, aceștia urmând să primească un salariu pentru munca prestată.
Angajatorul are obligația de a acorda ucenicului cel puțin salariul minim pe economie și trebuie să facă dovada că este acreditat sau autorizat pentru activitatea de formare profesională.