Un autocar transformat în laborator de analize și transfuzie sanguină pentru donatorii voluntari va poposi, duminică, 17 decembrie, pe raza orașului Novaci și în municipiul Târgu-Jiu.

Fiecare donator va primi: bonuri valorice în valoare de 67 lei; analize medicale gratuite și o zi liberă de la serviciu.

Specialiștii spun că, din păcate, donatorii se mobilizează greu sau doar atunci când o rudă în situație disperată. Tocmai de aceea se impunea o mobilizare pentru a crește numărul donatorilor. Ministerul Sănătății și-a propus, în urmă cu șapte ani, să îmbunătățească modul de donare a sângelui în rândul populației și să încurajeze donarea voluntară. Astfel, a achiziționat câteva autocare-laboratoare mobile de donare, care au fost repartizate în toate regiunile României.

Cel mai aproape de Gorj, este cel din Craiova. Mașinile sunt folosite în locuri publice, la instituții, firme etc. pentru a recolta sânge, la fel cum se întâmplă și în alte țări europene. Valoarea unui astfel de autocar a fost de aproximativ 900.000 de lei, incluzând dotarea și amenajarea interioară a acestuia; fiecare autocar este dotat cu o sală de așteptare unde se completează formularele înaintea consultației medicale, o sală de consultații dotată cu un mini-laborator unde se testează hemoglobina și glicemia, o sală cu două posturi pentru donare și o sală unde cei care au donat pot servi un ceai sau un suc înaintea părăsirii autocarului.