Cele două judeţe din Dobrogea au instituit încă de acum doi ani taxa de utilizare a drumurilor judeţene.

Taxă este percepută pentru vehiculele ce depăşesc 3,5 tone, folosite pentru transportul de mărfuri şi persoane.

Instituirea taxei a fost decisă pe motiv că majoritatea transportatorilor mari care tranzitează drumurile judeţului nu sunt din zonă, iar CJ Tulcea trebuie să repare căile rutiere din bugetul propriu.

Patronatele din transport contestă taxa, susţinând că nu se respectă libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor.

La Tulcea, această taxă ar putea avea ca fundamentare protejarea naturii – spune Andrei Gheorghe de la Patronatul Naţional Român.

„Cerem niște taxe care opresc libera circulație a mărfurilor și a persoanelor. Scoateți măcar autocarele care plimbă turiști și după aceea, să fim puțin inteligenți, legați-vă de natură. Noi suntem județul cu cea mai strașnică arie protejată“, afirmă Andrei Gheorghe.

În alte judeţe, Prefecturile au atacat hotărârile de instituire a taxei de drum, mai puţin la Tulcea, întrucât – susţine subprefectul Corvin Bangu – autoritatea de reglementare ar trebui să fie Ministerul Transporturilor.

„Ministerul Transporturilor cunoaște această chestiune și de altfel să știți că nu este nouă; au fost și procese prin țară și mă așteptam ca acest minister să spună dacă se poate sau nu se poate institui o astfel de taxă“, declară subprefectul de Tulcea Corvin Bangu.

În schimb, Ministerul Dezvoltării Regionale a precizat că instituirea unor asemenea taxe de drum judeţean sau local nu este ilegală.