Medicii de la Spitalul Județean din Timișoara au reușit o nouă operație în premieră națională.

Este vorba despre o intervenție endovasculară de tratament a anevrismului de aortă abdominală și de arteră iliacă dreapta. Intervenția deosebit de complexă s-a desfășurat astăzi la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara.

Echipa operatorie a fost formată din prof. dr. Mihai Ionac și dr. Adrian Tutelcă de la Spitalul Județean din Timișoara și dr. Rolf Damrau și as. med. Mihaela Sandu din Germania. Echipa a intervenit asupra unui pacient în vârsă de 81 de ani, iar dispozitivul medical folosit pentru pacient a fost achiziționat pe Programul Național de Tehnici Hibride.

Spitalizarea și recuperarea în urma acestor intervenții este considerabil mai scurtă față de perioada de recuperare în cazul operaților clasice. Acest tip de intervenție este o alternativă la chirurgia deschisă (Bypass aortă bifemural) care implică mai multe riscuri intra și postoperatorii.

În următoarele două zile, la Spitalul Judeţean Timişoara, aceaşi echipă va continua intervenţii similare celei de luni, anunță reprezentanții unității medicale.