Situaţie aberantă într-un supermarket din Izbiceni, Olt. Deşi pe raza comunei sunt cinci-şase sute de hectare cu solarii în care se cultivă, în mare parte, roşii, aici fiind cei mai vestiţi legumicultori din ţară, în supermarket-ul din comună se găsesc doar roşii din import, din Spania sau Italia.

Primarul Marian Gulie, a precizat că situaţia este jenantă, însă problema poate fi rezolvată doar prin asocierea fermierilor.

La Izbiceni, există un târg unde sute de comercianţi din toată ţara, dar şi bulgari, vin pentru a achiziţiona cantităţi mari de legume. Totodată, roşiile de Izbiceni ajung în pieţele din Capitală, Braşov şi Constanţa.

Roşia de Izbiceni, considerată bio, gustoasă, sănătoasă, tratată, natural, cu gunoi de grajd, este brandul şi mândria locuitorilor de aici. Primul solar a apărut în 1970. Varză, roşii, castraveţi, ardei gras, ardei capia, ardei iute, fasole verde, vinete, pepeni. Sunt 1.500 de familii (5.000 de locuitori) care stăpânesc 4 500 de hectare de teren arabil din care nu mai puţin de 500 de hectare se cultivă în spaţii protejate în solar, tip tunel.

Cantitatea de roşii produsă aici pe parcursul unui an este foarte mare, în condiţiile în care după doar 10 arii se scot, în medie, şapte-opt tone de roşii.