Ziua internațională a aviației civile este marcată în fiecare an la 7 decembrie, pentru a evidenția importanța acestui sector în dezvoltarea economică și socială a statelor lumii.

Stabilită, în 1994, de către Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), prin rezoluția A29-1, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la crearea organizației, această zi a fost recunoscută oficial, în 1996, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 33/51.

În județul Constanța, la Tuzla, există un centru dedicat aviației civile. Astăzi, realizatorul Radio Constanța Adelina Tocitu l-a avut invitat la interviul dimineții pe directorul aeroportului de la Tuzla, pilotul Adrian Vasilache.

Regional Air Service, firma care administrează aeroportul de la Tuzla, aniversează în 2018 două decenii de activitate în domeniul aviației civile. De asemenea, în 2018 continuă seria evenimentelor Aeromania, cu un nou spectacol aviatic de excepție, unic în România. Organizat deja de un deceniu, show-ul aviatic a crescut de la an la an și acumulează tot mai multă popularitate.

„Am reușit să strângem și anul trecut peste 15.000 de oameni, ceea ce este o cifră care pentru noi acum câțiva ani părea inimaginabilă. Am început în primii ani cu evenimente organizate fie deasupra plajei din Mamaia sau la Mangalia, necrezând la vremea aceea că vom putea trezi oamenilor interesul de a veni la noi, la aeroportul din Tuzla“, povestește directorul RAS Tuzla, Adrian Vasilache.

Povestea Aeromania începe însă în urmă cu aproximativ cinci ani, când cei de la Regional Air Service au avut ideea de a organiza ceva mai grandios, chiar la ei acasă, pe aerodromul Tuzla, un eveniment care să le pună în valoare talentul și abilitățile. Așa a luat naștere unul dintre cele mai populare și așteptate evenimente aviatice din România. Și cum pentru piloți cerul este limita, organizatorii nu se vor opri cu surprizele.

„Anul viitor evenimentul va fi pe 14 iulie, pentru că trebuie să compatibilizăm programul nostru cu cel al invitaților noștri, care au calendare competiționale și de participare la alte air show-uri destul de complexe. Anul acesta de exemplu se organizează la noi în țară un concurs internațional de acrobație, la Strejnic. Este o competiție care va dura vreo două săptămâni, dacă rețin corect, în partea a doua a lunii iulie. La concurs nu participă piloți de la Tuzla, dar participă Dan Ștefănescu din capul formației yakerilor acrobați“, a dezvăluit Adrian Vasilache, la Radio Constanța.

Pentru a facilita accesul vizitatorilor care sunt de la an la an mai mulți, compania RAS Tuzla anunță că va suplimenta locurile de parcare, astfel încât să nu mai existe probleme cu traficul din cauza aglomerației

„Avem un proiect de ridicare a nivelului facilităților aeroportului. Printre altele avem în plan și o parcare mai mare, pentru că aceasta este una dintre marile probleme cu care se confruntă organizatorii. Mă refer la circulație și la modul în care trebuie să gestionăm numărul mare de mașini. Toată lumea, sau cel puțin 90% dintre spectatori vin cu mașini. Este vorba de câteva mii de mașini care trebuie să vină, să fie parcate și să plece într-un mod acceptabil, ceea ce nu este deloc ușor. Noi sperăm să fie gata chiar de vara viitoare acest proiect“, afirmă Adrian Vasilache.