Campania Muzică pentru viaţă continuă. Pentru cea de a doua ediţie echipa Radio România Reşiţa a ales să ajute copiii! Este vorba despre cei care suferă de hemofilie şi diabet zaharat, boli incurabile care le afectează viaţa pentru totdeauna.

Ce este diabetul:

Pentru copiii diagnosticati cu diabet, insulina este cea care a luat locul dulciurilor, iar aparatul cu care îşi măsoara glicemia a înlocuit de cele mai multe ori… jucăriile! Diabetul este o povară greu de suportat pentru copii, mai ales atunci când aceştia conştientizează că sunt diferiţi faţă de ceilalţi, care de cele mai multe ori îşi permit luxul de a mânca o ciocolată în pauza mare. Sunt copii la grădiniţă care au ajuns să utilizeze seringa cu insulină mai abil decât creionul…şi continuă să lupte! Ei nu au obosit să-şi cântărească fiecare aliment, să-şi controleze poftele, să-şi administreze injecţiile cu insulină, chiar şi de 4 ori pe zi. Peste 4.000 de copii au fost diagnosticaţi cu diabet în România, dublu faţă de acum zece ani, iar numărul continuă să crească.

Ce este hemofilia:

Caracteristica acestei boli este tendința crescută de hemoragie. Dacă nu este administrat un tratament adecvat cu factorul deficitar de coagulare, hemoragia poate duce la deces. În Europa, costurile medii anuale pentru un pacient depăşesc 100 000 € pe an. Un copil care a fost diagnosticat cu hemofiliei nu se poate descurca singur, chiar şi o simplă vânătaie îi poate pune viaţa în pericol. Netratată corect, hemofilia poate duce la dizabilităţi, mulţi ajung în cărucioare cu rotile sau nu se mai pot ridica din pat. De asemenea, pacienţii cu hemofilie sunt rareori sau deloc trataţi de medicul stomatolog. Foarte mulţi dentişti se sperie atunci când au un pacient hemofilic, nu vor să îl trateze pentru că riscul de sângerare este prea mare.

Aceşti bolnavi îşi găsesc însă alinarea şi învaţă să lupte la Centrul Medical „Cristian Şerban” de Evaluare, Terapie, Educație Medicală Specifică și Recuperare, din Buziaş. Aceasta este o instituție unică în România, prin profilul ei, înființată pentru copii şi tineri cu diabet zaharat și hemofilie, cărora, în timp, li s-au adăugat și alte categorii de bolnavi cu: obezitate, dislipidemii şi alte boli ale sângelui. Centrul este un spital public, nu unul privat, fiind introdus, chiar de la început, în sistemul medical de stat, ceea ce înseamnă că ,pentru pacienți, totul este gratuit. Centrul funcționează tot timpul anului, în serii cu durată de 10-14 zile, pentru copii și tineri cu vârsta până la 44 de ani. Însoțitorii copiilor și ai pacienților nedeplasabili se pot interna, în condițiile legii și cu sprijinul Fundației Cristian Șerban. De la înfiinţare peste 25 de mii de copii din toată ţara au beneficiat gratuit de serviciile medicale ale centrului.

Vrei să ajuţi copiii care suferă de boli incurabile? Vino la CĂSUŢA DE STICLĂ din Parcul Tricolorului, în perioada 17-23 decembrie şi donează. Ajutorul tău contează, viaţa acestor copii e în mâinile tale!

 

Împarte cu prietenii tăi: