În legătură cu informațiile apărute în presă, referitoare la posibilitatea ca Parlamentul European să decidă ,,interzicerea” unor produse alimentare din categoria shaorma, gyros, kebap, aducem o serie de precizări:

În prezent, utilizarea fosfaților în prepararea produselor menționate anterior NU este permisă de legislația europeană. În general, aditivii din categoria fosfaților sunt interziși, existând un număr de excepții de la această regulă.

Comisia Europeană a elaborat o propunere legislativă prin care propune să se permită utilizarea fosfaților în aceste produse alimentare.

Comisia pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a respins prin vot propunerea Comisiei Europene (32 de voturi în favoarea raportului de respingere, față de 22 împotrivă).

Parlamentul European va lua o decizie finală în cadrul sesiunii plenare din 11-14 decembrie 2017. În cazul confirmării deciziei Comisiei ENVI și a respingerii de către plen a propunerii Comisiei Europene, legislația va fi blocată și Comisia va trebui să o reformuleze.

Indiferent de decizia Parlamentului European, în niciun caz nu vor fi interzise produsele de tip shaorma, gyros și kebap. În cazul respingerii propunerii Comisiei Europene, utilizarea fosfaților va continua să fie interzisă, la fel cum este și în prezent.

Potrivit unui studiu ştiinţific din 2012, există o potenţială legatură între fosfaţi şi riscul cardiovascular crescut, iar un alt studiu din 2013 sugerează o legătura între o dietă bogată în fosfor şi creşterea mortalităţii cetăţenilor americani. Anunţul privind interzicerea kebab-ului şi shaormei în Europa nu a fost bine primit în Germania, care este cel mai mare producător şi consumator de kebab din Europa, relatează Euronews.

Detalii suplimentare despre acest subiect sunt disponibile și în acest comunicat de presă.