În contextul organizării în întreaga ţară a festivalurilor –concurs naţionale de folclor constatăm cu bucurie că Festivalul – Concurs Naţional al interpreţilor cântecului popular românesc „Maria Tănase”2017 s-a detaşat evident printr-un format al manifestărilor circumscrise festivalurilor, care are toate calităţile unui eveniment folcloric de excepţie şi se plasează, după părerea noastră, din acest punct de vedere, al complexităţii concepţiei organizatorice, pe primul loc în plan naţional.
Festivalul concurs este în primul rînd cadrul competiţional pentru reperarea şi valorizarea tinerilor interpreţi, cei ce se prezintă cu un repertoriu autentic interpretat în manieră personală. Este, în al doilea rând, cadrul de dezbatere pe teme folclorice şi al lansărilor de carte cu tematică folclorică, un detaliu de complementaritate necesar înţelegerii tradiţiei şi contemporanietăţii în volume propuse spre receptare într-un anume timp cultural. În al treilea rând, cu prilejul festivalului se organizează, de obicei şi o expoziţie de costume populare sau de obiecte tradiţionale.
Este festivalul folcloric şi locul de reunire a specialiştilor în etnomuzicologie, etnologie, etnografie şi folclor, specialişti pe care îi reperăm în calitate de membrii ai juriului festivalului. Cu aceste trei cadre de valorizare am încadrat în proiectul derulat de Departamentul Studiourilor Regionale al Societăţii Române de Radiodifuziune sub genericul „10 festivaluri naţionale de folclor” manifestări de o înaltă ţinută artistică. Am constatat însă că un festival naţional, primul din ţară (înfiinţat în 1969 la Craiova) a avut o componentă de complexitate în plus: Colocviul ştiinţific „Maria Tănase”, sesiune de comunicări ştiinţifice, la care au participat, încă de la prima ediţie din 1969, reputaţi specialişti muzicologi şi folclorişti. În urmă cu doi ani, la ediţia precedentă a festivalului, directorul Festivalului Naţional „Maria Tănase” (numim pe scurt), doamna prof. Amelia Etegan, a dorit reluarea organizării acestei sesiuni ştiinţifice, pe care noi am numit-o „Colocviul ştiinţific Maria Tănase 2015”. La ediţia din acest an Centrul judeţean pentru conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Dolj, organizatorul manifestării, a publicat volumul colocviului, inaugurând seria „Valorificarea patrimoniului cultural imaterial” şi introducând această serie în circuitul editorial naţional. Cu toate aceste argumente valorice, Festivalul – Concurs Naţional al interpreţilor cântecului popular românesc „Maria Tănase”2017 se poziţionează onorant pe primul loc în ierarhia celor 10 festivaluri naţionale. Un efort de echipă, un rezultat de excepţie!
Vă oferim câteva imagini din istoricul acestei manifestări folclorice, ediţia desfăşurată în perioada 13-17 noiembrie 2017:

Colocviul ştiinţific „Maria Tănase” 2017

Lansarea seriei „Valorificarea patrimoniului cultural imaterial” şi a volumului „Colocviul ştiinţific „Maria Tănase” 2015”

 

 

 

 

Expoziţia de costume ale colecţionarelor Sofia Negoescu şi a tinerei Marinela Coluna Pereanu din comuna Gogoşu, jud. Dolj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trofeul Festivalului Maria Tănase 2017 – Alexandra Chira, Sălaj

 

 

 

 

 

 

 

Laureata Alexandra Chira şi Preşedintele executiv al Juriului, prof. univ. dr. Niţă Frăţilă (Serbia)

 

 

 

 

 

 

 

Juriul Festivalului Maria Tănase 2017

O preselecţie dificilă

 

 

 

 

Membrii juriului

 

 

 

 

Discuţii informale după jurizare

 

 

 

 

Proiectul „10 festivaluri naţionale de folclor” a fost difuzat la radiourile regionale din Reţeaua Radio România Regional a Societăţii Române de Radiodifuziune şi la Radiodifuziunea ungară, MTVA, emisiunile în limba română, făcând astfel cunoscuţi tinerii interpreţi de muzică populară, repertoriul folcloric autentic şi evenimentele circumscrise manifestărilor folclorice competiţionale.

Foto: Romeo Matei şi Laura Pumnea

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune