Potrivit Agentiei Spatiale Americane, 4 dintre propulsoarele sondei, aflata acum la 21 de miliarde de kilometri de Terra, au fost repornite.
Sonda Voyager 1, care de la lansarea sa in urma cu 40 de ani se deplaseaza in spatiul interstelar cu aproape 17 km pe secunda, se afla in prezent la peste 21 de miliarde de kilometri distanta de Terra.
Dupa 37 de ani petrecuti in spatiu fara a fi utilizate, cele 4 propulsoare vor permite prelungirea vietii lui Voyager 1 cu doi sau trei ani. Propulsoarele servesc la orientarea sondei intr-o directie in care sa poata comunica cu Terra.
“Daca incercati sa porniti o masina ramasa in garaj timp de cateva decenii nu va asteptati probabil ca motorul sa porneasca”, scrie NASA pentru a sublinia faptul ca motoarele nu au mai functionat din noiembrie 1980.
Inginerii de la NASA au fost nevoiti sa examineze programe codificate intr-un limbaj invechit si apoi sa astepte aproape 20 de ore pentru ca semnalul, sa parcurga, distanta de la Pamant la sonda si inapoi.
Voyager 1 este constructia umana aflata la cea mai mare distanta de Pamant.
Sonda a fost lansata pe 5 septembrie 1977 si a fost primul obiect construit de om care a parasit sistemul solar, in 2012.
Voyager 1 transporta la bordul sau un disc de cupru aurit pe care sunt imprimate mesaje si sunete despre civilizatia terestra.

Împarte cu prietenii tăi: