Timișorenii și turiștii aflați în orașul de pe Bega au ocazia să afle mai multe informații despre bisericile de lemn din zona Făgetului.

Până în 29 decembrie, la Centrul de Informare Turistică de pe strada Alba Iulia este deschisă expoziţia cu fotografii “Lemnul de dincolo de cer”.

Evenimenul nu vizează, însă, doar promovarea celor 18 biserici de lemn, ci şi găsirea de sponsori pentru restaurarea lăcaşelor de cult, spune consilierul cultural al Mitropoliei Banatului, preot Zaharia Pereş.

„Proiectul <Lemnul de dincolo de cer> a pornit din dorința noastră de a readuce în atenție bisericile de lemn din zona Făgetului și de a arăta că avem aici în Banat un tezaur extraordinar care, nu doar trebuie sos la lumină, ci ar trebui cât mai repede conservat și restaurat. Prima dată, ne-am gândit că ar fi bine ca bisericile să își găsească cât mai repede restauratori și să găsim fondurile necesare pentru restaurarea lor și, pe de altă parte, să le includem într-un traseu turistic care să facă pe mai mulți să vadă ce a însemnat credința neamului românesc pe aceste meleaguri, să înțelegem că în Banat putem vorbi chiar de o mică Bucovină”, a declarat preotul Zaharia Pereș.

Bisericile de lemn din zona Făgetului sunt construite după eliberarea Banatului de sub ocupaţia Otomană.