Asociația AVE, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, a organizat astăzi, 1 decembrie 2017, la Vidin, o întâlnire a românilor din satele învecinate Vidinului (Gînzovo, Pocraina, Cutova, Kosovo, Bregovo).  Chiar dacă vremea a fost potrivnică și în Bulgaria a fost zi lucrătoare, românii s-au întâlnit pentru a marca Ziua Națională a României.

 

 

 

Au fost onorați de prezența doamnei Ioana Cristea, atașat cultural al României la Ambasada Română de la Sofia.

 

Ivo Gheorghiev, Președintele Asociației AVE, Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria, ne-a declarat în exclusivitate pentru Radio România Regional: ”Mândri că suntem români! Ziua Națională e cea mai mare sărbătoare a românilor, și a românilor din Bulgaria. Iubim România! E Țara noastră Mumă! Respect față de vatra românească!” Cuvinte rostite cu emoție!

Iov Gheorghiev (medic) împreună cu Lucica Gheorghiev (profesor), soția sa,  reprezintă inima românismului în comunitatea românească din Bulgaria. Sunt imaginea sugestivă a familiei în concepția românească, singurul loc unde iubirea de neam și tradiții întreține identitatea românească în orice loc și în orice timp istoric.

 

A consemnat Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune